26-02-2010
26-02-2010

OM slikt beursfraudezaak in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een fraudezaak over de beursgang van telecombedrijf Versatel ingetrokken. De zaak is minder dan een week voor de langverwachte behandeling alsnog geseponeerd.
Dat terwijl een meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam zich had voorbereid op de complexe zaak, die tientallen ordners beslaat. Voor de inhoudelijke behandeling waren komende week vier dagen uitgetrokken.
'Het zo laat intrekken van een strafzaak heeft forse financiële consequenties', zegt een woordvoerder. 'Dit is niet plezierig. Je moet bij de rechtbank denken aan een schadepost van een ton.'

Gezichtsverlies OM
Het seponeren van de zaak betekent gezichtsverlies voor het OM en toezichthouder AFM. Het onderzoek is in 2005 groots opgezet en gaat nu als een nachtkaars uit.
Uit gerechtelijke stukken blijkt dat het OM en de AFM voldoende aanwijzingen zagen voor beursfraude rond Versatel en participatiemaatschappij Nesbic.

Leo van Doorne
Het OM en de Fiod-ECD hebben veel opsporingscapaciteit ingezet. Hieruit zijn zware verwijten gekomen als oplichting, prospectusfraude, handel met voorkennis en lidmaatschap van een criminele organisatie. Die verwijten zijn tussentijds allemaal weer ingeslikt.
Gisteren kwam daar het plotselinge intrekken van de zaak tegen hoofdverdachte Leo van Doorne bij. De ex-directeur van Nesbic en oud-Versatel-commissaris moest komende maandag bij de rechter verschijnen. Hij werd tot gisteren verdacht van prospectusfraude (het niet-melden van Versatel-aandelen) en misleiding bij beursemissies tien jaar geleden.

Geen opzet
Van Doorne heeft in het vooronderzoek erkend de lucratieve transactie in Versatel niet gemeld te hebben. Maar de oud-Versatel-commissaris had, volgens zijn advocaat Victor Koppe, nooit het opzet beleggers te misleiden. Volgens hem was er geen wettelijke verplichting om te melden. Van Doorne weigert elk commentaar.
Een woordvoerder van het Functioneel Parket betreurt het te elfder ure intrekken van de zaak tegen Van Doorne. Als reden geeft het OM 'het herstel van de relatie met de Belastingdienst'.

Sepot
Dat is opmerkelijk, omdat de zaak altijd zowel een strafrechtelijke als een fiscale component had die los van elkaar bestonden. Op de achtergrond speelt de discussie of de omstreden miljoenenwinsten van een groepje Nesbic-directeuren inkomsten uit arbeid zijn of inkomsten uit vermogen.
Het OM weigert een toelichting. Van Doorne krijgt als 'sepotcode' nummer 55 mee. Dat staat voor: 'Gewijzigde omstandigheden. Verbeterd levensgedrag van verdachte; dan wel omstandigheden die tot het delict hebben geleid of die tot recidive zouden kunnen leiden, bestaan niet meer of zijn in belangrijke mate gewijzigd.'

Schadevergoeding
Twee jaar geleden seponeerde het OM de zaak tegen drie andere verdachten. Het zou afzien van strafvervolging als het trio geen schadevergoeding zou eisen. Dat hebben de voormalige verdachten alsnog met succes gedaan bij de rechtbank Amsterdam. Het OM tekende hiertegen beroep aan.
Advocaat Koppe wil niet zeggen of zijn cliënt Van Doorne een schadevergoeding gaat eisen. Koppe wil ook niet ingaan op de schikking met de Belastingdienst.

Bron: www.fd.nl
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie