PAS Roundtable Data Analyse (Protiviti) (VOL)

In de evaluatieformulieren van eerdere PAS events werd data analyse veelvuldig als onderwerp genoemd waar interesse in is. Tijdens deze roundtable willen we praktische handvatten geven om data analyse toe te passen binnen de kleinere internal auditfuncties.

Data Analytics; Hype, illusie of redding (Matty Pleumeekers / Dennis Boersen)
Veel organisaties hebben projecten geïnitieerd om data-analyse tools effectief te gebruiken. Echter, slechts enkele bedrijven is het gelukt om analyse technieken structureel in te bedden in hun bedrijfsvoering. De meeste data-analyse initiatieven leiden tot onverwacht hoge kosten, geen toegevoegde waarde en een heleboel frustraties. Hoe zou je dat als kleinere audit functie dan moeten aanpakken om – gegeven de vaak beperktere capaciteit / budgetten – wel toegevoegde waarde te leveren met behulp van data-analyse? Matty en Dennis schetsen hiervoor een aanpak. Ook lichten zij een aantal data-analyse toepassingen toe waar iedere kleine audit functie direct mee aan de slag kan. 

Matty heeft meer dan 15 jaar ervaring in Data Analytics en het gebruik van Computer Assisted Audit Tools (CAATs). Hij voert operational en IT audits uit en stuurt interne fraude onderzoeken aan. Daarnaast geeft hij regelmatig trainingen in Data Analytics. Dennis is als audit manager bij Achmea verantwoordelijk voor de data-analyse activiteiten. Hij heeft vanuit de IIA Commissie Professional Practices recent onderzoek gedaan naar data-analyse good practices voor de kleinere IAF.

Data-analyse tools en ervaringen (Ernst Stoelhorst / Jaap Gerkes)
Voor veel ERP systemen zijn tegenwoordig tools te krijgen om de interne controles te monitoren en te auditen, bijvoorbeeld de controls gerelateerd aan de configuratie en stamdata van een informatiesysteem, maar ook de autorisatie inrichting en de analyse op functiescheidingsconflicten. Ernst verkent tijdens deze sessie hoe je als een kleinere interne audit functie toegevoegde waarde kan realiseren met behulp van ERP specifieke data-analyse tools. Verder wordt ingegaan op de meest recente Internal Audit Capabilities and needs Survey, een internationaal onderzoek onder internal audit functies. Dit jaar is daarin extra aandacht geweest voor data-analyse; uit dit onderzoek blijkt onder andere dat veel auditafdelingen data-analyse hoog op de agenda hebben staan, maar dat het gebruik hiervan in de praktijk niet altijd makkelijk is.

Ernst is Associate Director Governance, Risk & Compliance (GRC) bij Protiviti en houdt zicht op het snijvlak van GRC, Data Governance en Tooling. Ernst werkte de afgelopen jaren als GRC-expert bij SAP en was voorheen werkzaam bij accountants- en advieskantoren EY en Deloitte. Jaap Gerkes is Managing Director bij Protiviti en houdt is vooral bezig met dienstverlening rondom Internal Audit en Risicomanagement.

Datum
22 mei 2017

Tijd
16:00 tot 19:15 uur

Locatie
Kantoor Protiviti, SOM 1 gebouw, Gustav Mahlerlaan 32, Amsterdam

Prijs leden
€0,-
Niet-leden mogen maximaal één keer per jaar deelnemen aan een gratis evenement

Aantal deelnemers
Minimaal 10 en maximaal 25 personen

PE punten
2

Doelgroep
Auditors werkzaam bij een kleine auditafdeling (1-5 fte)

Agenda
15:30 Inloop
16:00 Data analytics; Hype, illusie of redding (Matty Pleumeekers / Dennis Boersen)
17:00 Data-analyse tools en ervaringen (Ernst Stoelhorst / Jaap Gerkes)
17:45 Discussie aan de hand van stellingen
18:15-19:15 Borrel

Deze activiteit is volgeboekt. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een e-mail naar trainingen@iia.nl.
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

Postadres:
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Bezoekadres:
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie