16-02-2015
16-02-2015

2015 van Management Control naar Opportunity Management

Het is alweer februari in het nieuwe jaar als deze uitgave van PAS-nieuwsbrief wordt verstuurd. Toch wil ik nog even van de gelegenheid gebruikmaken om (zoals een auditor betaamt) achteruit te kijken. 2014 was namelijk een goed jaar voor de PAS-commissie met uitbreiding van de commissie met een aantal jonge en enthousiaste leden. Ook zijn er weer diverse informatiesessies georganiseerd. Daarnaast is de PAS-nieuwsbrief in het leven geroepen en is er met medewerking van BDO een fantastisch en succesvol PAS-congres georganiseerd over de toegevoegde waarde van kleine auditdiensten.

De toegevoegde waarde wordt steeds vaker gevonden in de expertise die een internal auditor bezit, naast het reguliere audit werk door de Internal Audit Functie. Er is een langzame kentering merkbaar bij de behoefte van management, bestuur, auditcomité en RvC om naast achterom te kijken ook zeker en steeds vaker mee vooruit te kijken. Voorzichtig aan geven de economische signalen aan dat Nederland langzamerhand uit het dal klimt. Dit biedt voor de internal auditor mogelijkheden om organisaties te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes om de kansen in de toekomst te pakken. Ik heb dat maar even de werknaam “Opportunity Management” meegegeven. Ik kan mij voorstellen dat deze discipline zo langzamerhand voorafgaande aan programma en project management ook specifieke inzet voor een internal auditor vraagt. Hierbij kun je denken aan het begeleiden van het proces om tot strategische keuzes te komen door bijvoorbeeld scenario’s uit te werken en mee het proces te bewaken.

Deze extra mogelijkheden vragen extra/andere kennis en expertise vandaar dat de PAS-commissie ook in 2015 weer allerlei interessante informatiesessies, roundtables en een eigen congres zal organiseren en zoveel mogelijk internal auditors van kleine auditdiensten zal mobiliseren om actief met elkaar het vakgebied verder te ontwikkelen.

Kortom, een jaar van mogelijkheden voor organisaties om de weg vorm te geven en voor een internal auditor om deze weg aan te grijpen om de toegevoegde waarde nog zichtbaarder te maken. Ik wens iedereen dan ook een goed, succesvol, leerzaam en plezierig 2015 toe!

Namens IIA-PAS
Marc Piels
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie