5 Lessen voor de moderne auditor

14-06-2019

Hoe ga jij straks 2020 in? Welke dingen ga jij volgend jaar anders doen? Martijn Aslander, keynote speaker op het IIA Congres 2019, heeft daarvoor wel een paar tips, die hij deelde tijdens zijn openingspresentatie ‘Hoe bouw je een hunebed?’. Martijn houdt zich bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën en is er zeker van dat internal auditors hier ook meer mee zouden moeten doen. Van welke les kun jij het meeste leren?

1. Mensen enthousiasmeren is je belangrijkste uitgangspunt

Heb jij al wel eens nagedacht over het belang van denken vanuit de klant en het belang van mensen enthousiasmeren? Eigenlijk is dat het startpunt van alles. "Als je vraagt ‘wie helpt er mee een hunebed bouwen?’, dan zal je weinig respons krijgen. Ook wanneer je vraagt ‘wie helpt er een paar stenen op elkaar leggen?’, dan zal het geen storm lopen. Maar zeg: ‘Ik ga een eeuwenoud mysterie oplossen, wie helpt er een dagje mee?’. Ja, dan zou het zomaar kunnen dat 14.000 mensen hun hand opsteken.” Als je ervoor zorgt dat je mensen enthousiasmeert, zodat ze zelf willen wat jij ook wilt, dan kun je pas echt iets bereiken.

2. Sommige dingen kun je alleen leren door ze te doen

Van het bouwen van een hunebed valt nog meer te leren. “Een hunebed bouwen stelt geen zak voor. Het is zwaar en veel werk, maar verder is het niet heel ingewikkeld, al duurt het wel heel lang.” Want waar je nieuwe dingen wilt doen, is de kans groot dat je zal worden tegengewerkt. Met een project kun je vaak op verschillende plekken en manieren beginnen. Sommige dingen kun je alleen leren door ze te doen. “Hierbij is het wel handig om te leren liefdevol om te gaan met tegenslag”. Want tegenslagen zullen er altijd zijn. Denk in het geval van Martijn aan het verkrijgen van vergunningen, het plaatsen van verkeersborden langs de weg, en ga zo maar door. Alleen door simpelweg te beginnen en kijken wat er op je pad komt, kom je verder.

3. Technologie is perfect om dingen in beweging te krijgen

Waren sociale media en internet ten tijde van de bouw van het hunebed in 2002 verder ontwikkeld geweest, dan had het hunebed er volgens Martijn Aslander een stuk sneller gestaan. “We leven momenteel in de 'netwerk- en informatiesamenleving'. Een belangrijk vraagstuk is dan ook: ‘Hoe kun je technologie gebruiken om mensen en dingen in beweging te krijgen?’ Daarbij kun je kijken naar de combinatie van organisatiemechanismen en technologie. Hiervoor moeten we eigenlijk even terug naar de tekentafel, want dertig jaar geleden hebben we een afslag gemist. We doen dingen met de computer zoals we dingen vóór deze technologie deden. Dat had anders ingestoken moeten worden. De Oekraïense Jan Koum heeft dit goed gedaan. Hij bedacht met WhatsApp iets totaal nieuws. Jij hebt daar nooit geld voor betaald, er is geen regelgeving voor en er worden waarschijnlijk geen audits op gedaan. Maar het werkt en is inmiddels onmisbaar. Wat is dan de boodschap? 'Je moet het niet gebruiken, maar je moet het wel gebruiken'.” Technologie is perfect om dingen in beweging te krijgen, maar dan komt bureaucratie vaak ineens om de hoek kijken…

4. Je kunt bureaucratie omzeilen met easycratie

“Bijna alle grote vraagstukken zijn bureaucratisch van aard. Jij denkt 'Ik ga aan de bak' en wat is het eerste dat je hoort? 'Zet maar wat op papier'. Dat is hinder-macht. Om die macht te omzeilen, hebben we nu technologie. Het netwerkeffect (zoals beschreven door Robert Metcalfe) helpt hierbij en zal in de toekomst steeds sterker worden. De cyclus van vernieuwingen wordt steeds korter, en het volume stijgt. Dit is het cumulatieve effect van een netwerksysteem. We gaan een versnelling in die we niet eerder gezien hebben. Dit noem ik easycratie. Dat zou ieders doel moeten zijn: van bureaucratie naar easycratie. Easycratie is een nieuwe manier van werken, organiseren en samenwerken in de 21e eeuw. En dit gaat ook internal audit aan.”

5. Innovatie is onvermijdelijk, dus innoveer mee

Er zijn 50 technologieën beschikbaar die uitgerold kunnen worden om internal audit overbodig te maken. De komende vijf, zes jaar hebben miljoenen mensen toegang tot al deze technologieën en die mensen gaan frictieproblemen oplossen. Gewoon omdat ze het kunnen, omdat ze het willen, zonder direct financieel gewin. Denk aan de vader die protheses is gaan 3D-printen voor zijn opgroeiende zoontje. Je moet gaan wennen aan een planeet waarop mensen samenwerken. De frictie tussen vraag en aanbod wordt steeds kleiner. De collectieve intelligentie van de mensheid zorgt ervoor dat er steeds meer dingen mogelijk zijn, en ook gedaan worden. Het werk van auditors zal hierdoor veranderen. Auditors zelf dienen dus ook te veranderen, zichzelf te blijven ontwikkelen. Leer nieuwe dingen, duik in nieuwe concepten, om ervoor te zorgen dat je niet overbodig wordt.”

Bekijk hier alle boeken die Martijn besproken heeft en zijn belofte om die te kunnen lezen.


Elisabeth Beelaerts Fotografie

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie