01-10-2009
01-10-2009

Accountantsindex moet investering in ontwikkelingslanden stimuleren

In Amsterdam is aan minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking het eerste exemplaar aangeboden van een internationale Accountancy Development Index. Deze index meet de mate van transparantie en accountability in veertig landen en kan stimulerend werken bij het aantrekken van buitenlandse investeerders.

Koenders sprak op een bijeenkomst georganiseerd door het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, in samenwerking met de Universiteit van Leiden, Carana Corporation en USAID. De nieuwe Accountancy Development Index is door deze organisaties ontwikkeld.
De index beoordeelt het ontwikkelingsniveau van accountancy in een bepaald land en de mate van vooruitgang bij de invoering van internationale standaarden. Belangrijk doel van de index is om internationaal erkende financiële standaarden in te voeren, vooral in ontwikkelingslanden.

In de door NIVRA, Universiteit Leiden en USAID uitgevoerde pilot is onder andere gekeken naar een aantal landen uit Centraal- en Oost-Europa. Het NIVRA heeft met enkele van deze landen zgn. twinningovereenkomsten gesloten, gericht op het opzetten van een georganiseerd accountantsberoep en het voldoen aan internationale controlestandaarden. De nieuwe index moet in de toekomst worden uitgebreid naar alle landen van de wereld.

Bekijk de ADI-index.
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie