ALV: what is audited today will change tomorrow

17-05-2018

Tijdens de IIA ALV van 17 mei heeft Owen Strijland (Director Fintech bij Protiviti) de resultaten van zijn MBA afstudeeronderzoek naar Fintech en de bijdrage van Risk Management gedeeld. Het onderzoek heeft geleid tot een verzameling van Risk Management thema's die van invloed zijn op het succes van een Fintech. Een van de aangetoonde meest succesvolle thema's is het hebben van Risk Management kennis en die kunnen combineren met kennis van het product en de markt van de Fintech.

Naast de aangetoonde thema's heeft Owen de observatie gedaan dat Internal Audit meer dan gemiddeld de eerste Governance en Risk professional is waarmee een Fintech in aanraking komt. Een Fintech op zoek naar een licentie, financiering, klant of bij een overname komt al snel de auditor tegen. De snelheid waarmee een Fintech zichzelf en haar producten of diensten ontwikkeld vereist een auditor die begrijpt hoe hier mee om te gaan. Met het stellen van vragen die aansluiten bij de Fintech is de auditor niet alleen in staat om de Fintech echt te doorgronden maar zal het ook eerder worden gezien als een positieve bijdrage.

Organisatorisch is een Fintech dynamisch en snel veranderend, die meer dan eens de toezichthouder en bestaande wetgeving voorbij streeft. De auditor zal onderdeel moeten uitmaken van deze dynamiek om echt inzicht te krijgen. Na een discussie met onze leden blijkt dat "Insight" in de Fintech en haar product en markt een belangrijke voorwaarde is voor het succes van de auditor en de Fintech.

Om Fintech te ondersteunen in alle facetten van Governance en Risk is Owen bij Protiviti de Fintech Governance en Risk Incubator gestart. In een intensieve in-house periode van 4 weken wordt de Fintech uitgedaagd en ondersteund bij het opzetten van governance en risk vereisten. Voor meer informatie over zijn onderzoek of de incubator neem contact op met Protiviti; 020-3460400. Protiviti is partner van het IIA Nederland en Holland Fintech.

Terug naar het nieuwsoverzicht.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie