15-07-2015
15-07-2015

Belangrijke rol internal audit bij non-financial reporting


Het Chartered Institute of Internal Auditors vindt dat internal audit een grote rol kan spelen bij het rapporteren over sociale factoren, governance, millieutechnische zaken, corruptie, diversiteit en mensenrechten.

Dit stelt de beroepsgroep voor internal auditors in het Verenigd Koninkrijk en Ierland in het rapport The role of internal audit in non-financial and integrated reporting. Het Chartered IIA gebruikt in haar rapport een aantal case studies om deze nieuwe vormen van rapportage en de rol daarin van internal auditing te evalueren. De case studies gaan over Philips, SAB Miller, The Crown Estate en Marks & Spencer.

Volgens het Engelse IIA willen steeds meer investeerders dat er uitgebreide rapportages beschikbaar zijn - onder meer voor de jaarverslagen - over de impact van niet-financiële factoren op het bedrijf.  Ook de wet- en regelgeving in sommige landen stelt het inmiddels verplicht om deze informatie in jaarverslagen op te nemen. Vanaf 2017 wordt het overal in de EU verplicht om in jaarverslagen uitgebreid te rapporteren over het bedrijfsbeleid, risico’s en gevolgen van zaken als het milieu, mensenrechten, sociale factoren, corruptie, diversiteit, en meer.

Volgens het rapport bevindt de internal auditor zich in een unieke positie om bij te dragen aan het vergaren van deze informatie, omdat hij veelal een goed overzicht heeft van het hele bedrijf. Ian Peters, chief executive van het Chartered IIA: "Het implementeren van deze nieuwe rapportages brengt uitdagingen met zich mee. Organisaties moeten hierdoor informatie samenbrengen uit uiteenlopende onderdelen van het bedrijf en omvormen tot een coherent overzicht van bedrijfsactiviteiten en de impact daarvan."

"Een van de uitdagingen is hoe je de juiste controlesystemen vormgeeft, zodat de juiste dingen worden gemeten en dat systemen en processen draaien die de benodigde data vergaren die in rapportages kunnen worden gebruikt. De kwaliteit van die systemen en outputs moet worden geëvalueerd en de systemen moeten onder streng toezicht staan zodat rapportages accuraat en stabiel zijn. Internal audit heeft een breed overzicht van alle processen en systemen binnen een organisatie, en moet daarom een rol hebben in het toezicht houden op de kwaliteit van de informatie in strategische en geïntegreerde rapporten."

Bron: Accountant

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie