Code voor goed ondernemingsbestuur krijgt wettelijke status

28-03-2017

De herziene code voor goed ondernemingsbestuur wordt verankerd in de wet. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp vrijdag bekendgemaakt. Een overheidscommissie gaat naleving van de code volgen.

Over de herziening door de commissie-Van Manen afgelopen jaar van de code-Frijns uit 2009 die weer een herziening was van de code-Tabaksblat uit 2004, is het kabinet ‘positief’ gestemd. ‘De herziene Corporate Governance Code straalt ambitie uit’, stelt Kamp in een toelichting. Hij prijst in dit verband de aandacht voor de cultuur van een bedrijf, een langetermijnvisie die focust op duurzaamheid en een transparant beloningsbeleid. ‘Deze punten zijn van groot belang voor beursgenoteerde bedrijven die serieus werk willen maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Vergoedingen en cultuur
Volgens het kabinet bevordert de code-Van Manen vermindering van financiële risico's en is er meer aandacht voor diversiteit in de top van de bedrijven. Ook voorziet de code ‘in beginsel’ in een maximale benoemingstermijn van commissarissen van twee keer vier jaar. ‘De bedrijfscode speelt zo in op actuele maatschappelijke discussies als vergoedingen en cultuur.’

Regel wordt dat beursgenoteerde bedrijven in hun bestuursverslag moeten rapporteren over naleving van de code. Het is vervolgens aan de algemene vergadering om het bedrijf aan te spreken op naleving ervan, zo laat Kamp weten.

Bron: FD

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie