De houdbaarheid van een CAE binnen één organisatie is 7 jaar

11-01-2018

De beperkte houdbaarheid van een Hoofd Internal Audit of Chief Audit Executive (CAE) is al tien jaar onderwerp van discussie binnen de beroepsgroep in Nederland. In september 2017 heeft IIA UK in een gewijzigde code voor de financiële sector de houdbaarheid van een CAE binnen één organisatie bepaald op zeven jaar. Moet IIA Nederland dit voorbeeld volgen?

In 2008 stelde Leen Paape, Hoogleraar corporate governance aan de Nyenrode Business Universiteit en co-auteur van het onderzoeksrapport ‘Bondgenoten in Governance’, als eerste dat de houdbaarheidsperiode van een CAE binnen één organisatie beperkter is dan waar vroeger vanuit werd gegaan. In het onderzoeksrapport wordt een houdbaarheidsperiode van zes á zeven jaar genoemd, in lijn met de periode van verplichte partnerroulatie van externe accountantskantoren.

Effectiviteit neemt af

Thijs Smit, toen CAE van SNS REAAL en nu CAE van SHV en voormalig voorzitter van IIA Nederland ECIIA, stelde in maart 2009 in een interview in de Accountant dat de CAE een beperkte houdbaarheid heeft van vijf, zes jaar of misschien zeven jaar. “De confrontaties met de diverse belangen in een organisatie laten hun sporen achter en op een gegeven moment neemt de effectiviteit van je ingrijpen af.

Tenminste Houdbaar Tot

Vorig jaar tijdens het IIA congres heeft Vincent Moolenaar, voormalig CAE van Shell en Ahold en voormalig voozitter van IIA Nederland, tijdens zijn presentatie de beperkte houdbaarheid van een CAE binnen één organisatie opnieuw onder de aandacht gebracht. Hij zei “Om de woorden van de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken: de THT (Tenminste Houdbaar Tot) van een CAE is vijf jaar. Daarna kan hij ook nog wel goed zijn, maar gaat de kwaliteit wel achteruit”. De meningen in de zaal waren verdeeld, maar de consensus was dat THT van een CAE maximaal zeven jaar moest zijn. Hij constateert dat er altijd spanning zal zijn tussen objectiviteit en ervaring. Te weinig ervaring en een te snelle rotatie kan de diepgang van de professionaliteit in de weg staan. Te veel ervaring kan zorgen voor de valkuil van subjectiviteit. Een CAE die te lang op zijn plek blijft zitten beperkt ook de ontwikkeling van het auditteam.

Onafhankelijk en onpartijdig

In 2017 is een herziening van de ‘Guidance on effective internal audit in the financial Services Sector’ uitgevoerd door IIA UK. De gewijzigde IIA UK FS Code wordt onderschreven door de UK toezichthouders: de Bank of England /Prudential Regulation Authority, de Financial Conduct Authority en de Financial Reporting Council. Om de effectiviteit van IAF’s in financiële sector in de UK te vergroten, is onder meer de houdbaarheidsperiode van een CAE bepaald op zeven jaar (principe 17). IIA UK is van mening dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de CAE afneemt bij langer aanblijven dan zeven jaar. Het auditcomité van de financiële instelling wordt na zeven jaar aanblijven van de CAE verplicht bij het bespreking van de jaarlijkse beoordeling van de CAE, de onafhankelijkheid en objectiviteit van hem/haar expliciet te bediscussiëren.

Meerdere gerespecteerde collega’s In Nederland en de beroepsvereniging van Internal Auditors in de UK, hebben de beperkte houdbaarheid van de CAE binnen één organisatie bepaald op zeven jaar. Moet IIA Nederland dit voorbeeld volgen?

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie