De internal auditfunctie wetenschappelijk belicht

22-04-2020

IIA en MAB slaan handen ineen

Vandaag, woensdag 22 april, lanceert het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB) het themanummer over de internal auditor. Het themanummer belicht de internal auditfunctie (IAF) vanuit een wetenschappelijk perspectief. De diepgaande analyses bieden internal auditors waardevolle inzichten voor de uitoefening van hun vakgebied.

Stichting Vaktechnisch Onderzoek (SVO) van het Instituut voor Internal Auditors (IIA) benaderde het MAB met het idee om een themanummer aan internal audit te wijden. Het resultaat een jaar later is een 100 pagina’s tellend nummer met een introducerende video per artikel.

De vele facetten van de IAF

Gastredacteur van dit themanummer prof. dr. Edo Roos Lindgreen RE hoefde niet lang na te denken over de samenwerking. In zijn introductie zegt hij het volgende: “Een uitgelezen kans om de vele facetten van de IAF vanuit wetenschappelijk perspectief te belichten. De artikelen in deze speciale uitgave geven een caleidoscopisch beeld van de IAF dat elke MAB-lezer zal kunnen boeien. Daarnaast leveren zij een bijdrage aan bestaande én toekomstige onderzoeksliteratuur.”

Negen artikelen en twee essays

Deze speciale uitgave omvat negen artikelen en twee prikkelende essays van auteurs die ruimschoots hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend. De eerste drie bijdragen beschouwen de IAF in zijn huidige context. Vervolgens gaan twee artikelen over de menselijke factor binnen de IAF. Hierna behandelen drie artikelen de actuele ontwikkelingen die de IAF doormaakt, zoals de betekenis van digitalisering en algoritmes en aansluitend twee bijdragen over de werkwijze van de IAF in de praktijk. Het themanummer sluit af met een prikkelend essay over de rol van de IAF in een complexe wereld waarin innovatie essentieel is om te overleven.

Presentatie van het MAB themanummer

Jantien Heimel, voorzitter van IIA Nederland, kreeg de eer het eerste exemplaar virtueel in ontvangst te mogen nemen. “Het blad is vanaf vandaag online te lezen op MAB. Daarnaast delen we de komende weken de artikelen en de video’s op onze IIA-site én op de IIA LinkedIn-pagina, waar men kan reageren op en discussiëren over de inhoud”, licht Jantien Heimel toe.

Bekijk MAB-online of download het themanummer De internal auditfunctie als pdf.

   

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie