16-02-2015
16-02-2015

De werkdag van...

Hans Jaap Abma werkt binnen een ROC en beschrijft de alledaagse dingen die hij tegenkomt tijdens zijn werk als auditor. Het ROC keert net terug uit een roerige tijd waarin diverse reorganisaties hebben plaatsgevonden en honderden mensen de organisatie hebben moeten verlaten. De sfeer in de organisatie wordt steeds beter, maar de werkdruk wordt als hoog ervaren.

Wie controleert de controleur. Een aantal auditors heeft er al eens mee te maken gehad. In de financiële wereld is het gebruikelijk dat mensen van de DNB of de AFM het werk van interne auditors van financiële instellingen reviewen. Accountants worden gecontroleerd door onder andere de ministeries. Binnen mbo-land krijgt audit een steeds belangrijkere rol, al heeft audit daar soms wel een iets andere invulling dan gedoceerd wordt aan bijvoorbeeld de universiteiten van Rotterdam en Amsterdam. De onderwijsinspectie stelt namelijk dat het onderwijs “moet worden beoordeeld door een onafhankelijke deskundige”. En dat kan dus de auditor zijn. Van een eigen instelling of een concullega. Iedere ROC krijgt minimaal eens in de drie jaar een groot onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs en de kwaliteitsborging van de instelling. Voor mijn instelling is dat onderzoek afgelopen week begonnen.

Tot mijn verbazing kreeg ik plots een uitnodiging voor een gesprek. De onderwijsinspectie wilde weten hoe audit is georganiseerd in onze instelling. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Maar goed, leuk dacht ik. Ik maakte me weinig zorgen. In de afgelopen zes jaar heb ik veel inspecteurs meegemaakt. Allen veel verstand van onderwijs, maar over diepgaande kennis over audit had ik ze nog niet kunnen betrappen. En daarnaast, we hebben het toch goed georganiseerd? Ok, ik hang niet onder het College van Bestuur, maar we hebben voldoende waarborgen ingebouwd.

Bij het voorstelrondje begon ik me ietsjes meer zorgen te maken. Namen als Ron de Korte, Leen Paape en Molenkamp kwamen in de eerste vijf minuten van het gesprek al uit de mond van mijn gesprekspartner. Dit deed vermoeden dat deze, voor mij nieuwe, inspecteur, meer kennis van zaken had dan ik vooraf had ingeschat. En daar kwamen de vragen:
“Hoe onafhankelijk ben je; controleer je de kwaliteit van de beheersing of de beheersing van de kwaliteit; als jij vindt dat een teamleider niet in control is en de teamleider vindt van wel, waarom heb jij dan gelijk”. En zo ging het maar door. Zekerheden werden steeds minder zeker. Vanzelfsprekendheden waren niet meer zo vanzelfsprekend. En daarnaast voelt het toch wel spannend zo “aan de andere kant van de tafel”. Het gesprek heeft mij aan het denken gezet en mij bewust gemaakt dat sommige zaken toch net iets beter georganiseerd zouden kunnen worden.

Samengevat: Mijn achting voor de onderwijsinspecteurs is verder gestegen. En ik denk dat het goed is dat elke auditor een keer auditee is. Maar wacht even. Zeg ik nou dat ik voorstander ben van de kwaliteitstoetsing??


februari 2015
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie