Drie jaar Internal Audit Innovation Award 3/3

14-08-2018

Lees hier Drie jaar Internal Audit Innovation Award 1/3
Lees hier Drie jaar Internal Audit Innovation Award 2/3


Brigitte de Vries van Staedion was de eerste winnares van de Internal Audit Innovation Award, in 2014. Zij toonde, als eenpitter, aan hoe een procesaudit in de vorm van een processimulatie (waarin elementen van gaming zijn verwerkt) kan worden uitgevoerd. (Interview met Brigitte.)
 

Waarom heb je destijds besloten om je in te schrijven voor de Innovation Award?
Ik vond het een geweldig initiatief om het vakgebied nieuwe impulsen te geven en auditors aan te zetten tot creatieve verbeteringen. Ik zie dat als een noodzaak om het vakgebied blijvend mee te laten tellen. Stilstand (en vast blijven houden aan het oude) is tenslotte achteruitgang.

Het zou mooi zijn wanneer er vanuit deze Award-bijeenkomsten een soort ‘denktank’ of innovatieplatform ontstaat waar ideeën kunnen worden geopperd, uitgewerkt en uitgeprobeerd. Om succesvol te innoveren is tenslotte veel ‘trial and error’ nodig en juist in de uitwisseling van (wilde) ideeën en ontwikkelingen vanuit andere branches ontstaan de beste innovaties.

In dat opzicht vond ik het interview met Paul Iske in Auditmagazine 2 2018 inspirerend (Mislukken is een optie). Staan wij onszelf wel genoeg mislukkingen in het toepassen van nieuwe werkwijzen toe? Wie durft als eerste hier iets over te delen?

Wat is er met je innovatie gebeurd?
Mijn procesaudit in de vorm van een processimulatie bestaat nog steeds en wordt ook in de tweede lijn (risicomanagement) en in de eerste lijn in aangepaste vorm toegepast. Simulatie en gaming zorgen voor veel meer ‘fun’ en betrokkenheid. Auditees zien de bevindingen ‘live’ en daarmee creëer je bijna automatisch het commitment om veranderingen door te voeren.

Wat heeft het winnen van de Innovation Award je gebracht?
Veel nieuwsgierigheid! Ik ben een aantal keer uitgenodigd om voor een groep vakgenoten een presentatie te komen geven, binnen PAS is een workshop georganiseerd en ik heb een aantal collega-auditors te gast gehad om meer te vertellen over processimulatie. Ik heb tot nu toe nog niet gehoord dat collega’s er ook daadwerkelijk mee aan de slag zijn gegaan. Jammer hoor. Misschien toch teveel koudwatervrees?

Welke onderwerpen binnen het vakgebied zouden eens vernieuwd moeten worden?
Ik zou hier geen beperking willen aanbrengen, alles kan toch altijd beter, sneller, slimmer? Van belang daarbij is dat onze klant (opdrachtgever, auditee, Auditcommissie, etc.) de voordelen daarvan ervaart. In eerste instantie denk je dan aan vernieuwing in de rapportage (nog aansprekender, nog sneller/makkelijker te ‘consumeren’) en het veldwerk (korter, sneller, aansprekender, meer betrouwbaar). Maar denk ook eens aan de kwaliteitstoetsing en de auditplanning.

Welke bedrijven vind je dat er op dit moment vernieuwend bezig zijn met het vak, op welk vlak?
Lastige vraag... Wat mij als eerste te binnen schiet is KPMG. Ik heb hun presentatie over het toepassen van agile principes op audits gezien tijdens de RO Masterclass, en ik ben benieuwd of zij hier al mee hebben geëxperimenteerd.
 

Doe mee met de Internal Audit Innovation Award

Protiviti en IIA organiseren dit jaar voor de vierde keer de Internal Audit Innovation Award. Deze award is in het leven geroepen vanuit de ambitie om internal audit als vakgebied verder te helpen.

Ook jij kunt meedoen. Heb jij in het afgelopen jaar (met jouw team) iets nieuws bedacht en/of gerealiseerd, waarvan je denkt “daar hebben andere Audit afdelingen ook iets aan”? Doe dan mee en deel de innovaties waar je trots op bent. Jouw innovaties die ons vak verder helpen! Stuur jouw idee in of nomineer een van je collega's vóór maandag 29 oktober via IA.Innovation@protiviti.nl.

De inzendingen voor de Internal Audit Innovation Award 2018 worden gepresenteerd aan de jury en belangstellenden tijdens een roundtable op donderdag 15 november bij Protiviti. Op maandag 10 december is de uitreiking van de award bij de ALV van IIA Nederland.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie