Eerste diploma's cyberveiligheid uitgereikt

13-02-2017

Nederland is sinds deze week 19 deskundigen op het gebied van cyberveiligheid rijker. Donderdag studeerde de eerste lichting studenten van de Cyber Security Academy in Den Haag af. Deze in 2014 opgerichte masteropleiding geeft les in een mix van onderwerpen: niet alleen de techniek of de bestuurlijke kant van cyberveiligheid komen aan de orde, maar de verschillende kanten worden in samenhang behandeld.

Aanleiding voor het starten van de opleiding is het grote tekort op de arbeidsmarkt aan mensen met kennis van cybersecurity. Bedrijven en instellingen voeren een harde strijd om de mensen met technische kennis binnen te halen. Maar ook de behoefte aan mensen die op meer strategisch niveau kunnen werken is groot. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2015 bleek dat er voldoende mensen afstuderen met relevante opleidingen, zoals bijvoorbeeld informatica, maar dat die vaak niet kiezen voor een carrière in de cyberveiligheid.

De Cyber Security Academy probeert in dit gat te springen. Om toegelaten te worden moeten studenten al kennis hebben van het fenomeen cybersecurity. De achtergrond van de studenten uit de eerste lichting liep sterk uiteen: van politie tot KPN, van ministerie van defensie tot  kabelmaatschappijen. 'Die verschillen waren heel waardevol', zegt Herbert Leenstra. Hij werkt zelf bij telecombedrijf KPN en schreef zijn masterscriptie over de veiligheid van de zelfrijdende auto.  Sommigen studenten waren meer technisch onderlegd, anderen hadden veel kennis op bestuurlijk gebied. Maar dat zorgde voor mooie discussies en we konden elkaar helpen. Zelf keek hij voor de opleiding vooral met een technische bril naar vraagstukken. 'Nu bekijk ik hetzelfde probleem op meerdere niveaus. Ik heb meer oog voor de samenhang tussen techniek, mens en bestuurlijke vragen.'

De opleiding past ook in het streven van de gemeente Den Haag om spil te worden in alles wat te maken heeft met veiligheid. De gemeente wil het imago van de stad van recht en vrede vergroten en heeft The Hague Security Delta (HSD) opgericht. Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen moeten samenwerken. Door het stimuleren van innovaties op het gebied van nationale veiligheid, cybersecurity, vitale infrastructuur, stedelijke veiligheid, forensische technieken wordt gewerkt aan een veiliger Nederland en economische groei.

Naast bedrijven als Siemens, Philips en Thales bestaat HSD uit partijen zoals het Internationaal Strafhof, het NFI, TNO en andere technologiebedrijven, diverse universiteiten en opsporingsinstanties. De potentie van HSD is groot, constateerde Policy Research Corporation. Tot 2020 zal de werkgelegenheid per jaar met bijna 3% toenemen, de omzet van de veiligheidssector kan uitgroeien tot € 2,5 mrd per jaar. Volgens het rapport kan HSD binnen vijf jaar in omvang verdubbelen en uitgroeien tot ‘de nummer één van Europa’.

Lees het gehele artikel in het FD

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie