Generatie Y, digitalisering en supercharged auditors

22-06-2017

Thimon de Jong, zelfbenoemd strategic foresight expert, doet al tien jaar generatie-onderzoek. Hij vertelt tijdens zijn presentatie op het IIA Congres 2017 over een toekomst waarin we alles van iedereen weten. Iets wat onmogelijk lijkt, maar wat Generatie Y wellicht zal kunnen. Deze toekomst is overigens al begonnen… Wat betekent dat voor het vakgebied van internal audit?

De startup Crystal analyseert persoonlijkheden op basis van de digitale voetafdruk. Zo kun je je netwerk beter leren kennen en je communicatie met iedereen verbeteren. Crystal biedt namelijk niet alleen iemands persoonlijkheid in een oneliner, maar geeft ook tips over hoe je je e-mails het beste kunt opstellen. Krijg je daar een horoscoopgevoel bij? Dat is niet nodig. Crystal is gebaseerd op de DISC assessment en uit onderzoek van Stanford is gebleken dat computers karakters beter kunnen beoordelen dan vrienden. Inmiddels is Crystal al een samenwerking aangegaan met LinkedIn. Leer je auditees op een andere manier kennen!

De startup Trooly kijkt naar betrouwbaarheid op basis van de digitale voetafdruk. Wanneer voor het eerst online contact maakt met iemand, hoe weet je dan of deze persoon te vertrouwen is? Hoe weet je of zaken doen met diegene positief of negatief zal uitpakken? Ook Netflix gebruikt jouw digitale informatie. Door te analyseren welke series je kijkt, raden ze je andere series aan. Nu willen ze meer. Ze willen weten wie bij welk kijkgedrag hoort. Ze willen de videocamera van je SmartTV aanzetten om te zien wie er op de bank zit en welke emoties je gezicht toont. Als bedrijven daadwerkelijk zoiets gaan inzetten, krijg je de moderne versie van de leugendetector. Hoe zou je hier als auditor gebruik van willen maken? Wie weet of dit ooit gaat gebeuren…

De website Will robots take my job laat zien hoe hoog de kans is dat jouw werk overgenomen gaat worden door robots. Voor auditors is dit percentage maar liefst 94%. Dit is natuurlijk maar gedeeltelijk waar. Alle beroepen evolueren natuurlijk, internal audit niet het minste! Soft skills worden steeds belangrijker. Niet alleen omdat gedrag en cultuur inmiddels steeds meer deel uitmaken van het vakgebied, maar ook omdat robots nu eenmaal geen soft skills hebben. Ook heb je altijd nog rationeel versus emotioneel. Technisch gezien kan de zelfrijdende auto de weg al op, maar er is veel weerstand. Er is ook onderzocht dat de autopilot veiliger is dan een echte piloot, maar wie stapt er in als er niemand in de cockpit zit? Ja, de toekomst is al begonnen, maar nog niet omarmd!

Ook justitieel komt digitalisering de hoek omkijken. Zo is er het programma ROSS, kunstmatige intelligentie voor het rechtssysteem. Daarmee worden advocaten niet overbodig, ze worden juist ‘supercharged’. Ze worden niet vervangen, maar juist beter gemaakt. Ze kunnen al hun tijd gebruiken om zich op het klantcontact te richten, in plaats van avonden lang research te doen. Voor auditors begon deze digitalisering al toen we van hoofdrekenen naar de rekenmachine gingen. De gehele wereld heeft tot nu toe baat gehad bij alle digitalisering die tot nu toe heeft plaatsgevonden - in de gezondheidszorg, in entertainment, in het vervoer. Laten we verdere evoluties dus vooral omarmen. Zolang we maar onthouden: hoe meer we digitaliseren, hoe meer balans we moeten brengen.

Hoe trek je Generatie Y nu naar jouw organisatie? Hoe ga je mee in deze nieuwe toekomst? De top tien factoren voor gelukkige werknemers begint met een top vier van informele en persoonlijke redenen. Het salaris komt pas op de achtste plaats. Dit blijkt uit het onderzoek Decoding Global Talent van de Boston Consulting Group, met 200.000 respondenten van over de hele wereld. Dus: leer complimenten te geven en vraag aan je young professionals naar hun mening. Betrek ze bij je organisatie en laat zien dat ze er toe doen. Dan komt het wel goed met die toekomst.

Top 10 factoren voor werkgeluk

  1. Waardering voor je werk
  2. Goede relaties met collega's
  3. Goede balans tussen werk en privé
  4. Goede relaties met meerderen
  5. Financiële stabiliteit van het bedrijf
  6. Mogelijkheid tot carrièreontwikkeling
  7. Hoge werkzekerheid
  8. Aantrekkelijk vast salaris
  9. Interessante werkinhoud
  10. Fijne bedrijfscultuur en -waarden

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie