18-05-2012
18-05-2012

GRC in de bouw aan de maat?

NBA heeft op 16 mei 2012 het discussierapport GRC in de bouw aan de maat? gepubliceerd. Vijftien ondernemingen werkten mee aan dit onderzoek, waaronder een groot aantal beursgenoteerde bedrijven. Het rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek naar ontwikkelingen op het gebied van governance, risicomanagement en compliance (GRC) bij grote bouwondernemingen en aanverwante industrie in Nederland. Met behulp van een self-assessment vragenlijst zijn de ondernemingen gevraagd hun huidige en geambieerde ontwikkelingsfasen aan te geven, waarbij vier fasen van ontwikkeling zijn onderkend voor GRC. In bijlage drie is een groeimodel van een GRC-normenkader voor de bouwsector opgenomen.

Als good practice inzake periodieke onafhankelijke toetsing als onderdeel van GRC vermeldt het rapport:

Binnen de bouwsector bestaat een sterke oriëntatie op eerstelijns functies. De tweedelijns business controllers en groepsstaven zijn zo lean & mean als mogelijk. Het merendeel van de bouwondernemingen maakt geen gebruik van periodieke onafhankelijke toetsingen op GRC-functies. Juist onafhankelijke toetsingen, zoals bijvoorbeeld door een Internal Audit Afdeling (IAF) als derdelijns functie met een primaire focus op operaties en risicomanagement, dragen bij aan een betere beheersing van de onderneming. Dat leidt tot een versterking van de eerste en tweede lijn en geeft het top management meer zekerheid.

Download het rapport.


Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie