Herziene Corporate Governance Code wettelijk verankerd

12-09-2017

Met de publicatie van het aanwijzingsbesluit in het Staatsblad op 7 september 2017, is de in 2016 herziene Corporate Governance Code (‘de Code’) wettelijk verankerd.

De verankering heeft tot gevolg dat Nederlandse beursvennootschappen vanaf 2018 geacht worden verantwoording af te leggen over de naleving van de herziene Code in het bestuursverslag. Ook de herziene Code moet worden nageleefd conform het beginsel ‘pas toe of leg uit’. 

 

Monitoring naleving

Net als bij de Code uit 2008, zal de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (‘de Commissie’) de naleving van de herziene Code jaarlijks monitoren, in 2018 zal deze monitoring betrekking hebben op de naleving in het boekjaar 2017. 

 

Richtsnoer voor verhoudingen

Jaap van Manen, voorzitter van de Commissie: “We zijn verheugd dat het kabinet en de Tweede Kamer de herziene Code hebben verwelkomd en de Code nu wettelijk is verankerd. Dit toont aan dat de Nederlandse politiek belang hecht aan de geactualiseerde Code als richtsnoer voor de verhoudingen tussen het bestuur, de raad van commissarissen en aandeelhouders van beursondernemingen en vertrouwen heeft in de werking van de Code als instrument van zelfregulering voor goed ondernemingsbestuur. De Code heeft sinds 2003 een belangrijke positie verworven in de regulering van corporate governance in Nederland. Door de Code aan te passen aan de actuele regelgeving, nieuwe onderwerpen als lange termijn waardecreatie en cultuur te introduceren en rekening te houden met internationale ontwikkelingen op het gebied van corporate governance, is deze positie verder verstevigd.

Zie hier de publicatie in het Staatsblad

Bron: Monitoring Commissie Corporate Governance Code

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie