25-08-2014
25-08-2014

Het Imtech-effect

In de column “Het Imtech effect” in het Financieele Dagblad van 22 augustus 2014 constateert Pieter Couwenbergh dat een aantal bedrijven dat altijd wars was van internal auditdiensten deze nu toch opzet.

Het Imtech-effect

Sinds ‘Imtech’ vraag ik me af wat er eigenlijk op tegen is om een interne politieagent in dienst te hebben. Een extra paar ogen en oren dat alle bedrijfsonderdelen bezoekt, kijkt naar de zwakke plekken in de organisatie, de ‘tone at the top’ ter plaatse weegt en potentiële risicohoeken in kaart brengt. Iemand die bijdraagt aan een goede nachtrust voor bestuur en commissarissen.

Vertrouwen
Is het verkeerde zuinigheid? Een internationaal opererend middelgroot beursfonds is al snel een miljoen per jaar kwijt aan deze stafdienst. Pure kosten, en dat nog zonder garanties.
Is het gemakzucht? Als je zegt dat je mensen veel verantwoordelijkheid geeft en dus veel vertrouwen, is dat ook wel fijn en comfortabel.

Controleur
Of is het cultureel bepaald? Vind je het vervelend om tegen mensen te zeggen dat je een controleur langs stuurt? Dat geldt zeker als het gaat om het management van een zojuist met veel moeite verworven bedrijf. Datzelfde management dat je net veel veren in het achterste hebt gestoken en hebt beloofd dat het mag blijven werken zoals het doet. Een interne accountant is toch synoniem voor wantrouwen, en zo wil je niet werken.
Niet toevallig zijn vooral decentraal aangestuurde bedrijven wars van een interne auditor. Hun model is gefundeerd op vertrouwen. Deze clubs zeggen de interne politie niet nodig te hebben, omdat ze uitstekende mensen in dienst hebben en uitstekende managementsystemen. Terwijl zij bij uitstek kwetsbaar zijn voor misbruik en fraude.

Ontdekking
Een commissaris deed een jaar of acht geleden een interessante ontdekking. Bij wijze van hobby had hij gekeken hoeveel van de Nederlandse beursfondsen geen interne auditor hadden. Hij kwam uit op 15%. Het bleken vooral bedrijven waar ingenieurs de toon zetten, zoals bouwers, installateurs en andere technische bedrijven. Blijkbaar zijn ingenieurs anders of voelen zij zich anders. Ik kan daar allerlei theorieën over ophangen, maar de eerlijkheid gebiedt dat er ik geen verklaring voor heb.

Het zou me overigens niet verbazen als dat percentage inmiddels fors is gedaald. ‘Imtech’ laat zeker zijn sporen na. De installateur zelf heeft inmiddels een interne auditor, ingenieursbureau Fugro is de functie ‘aan het professionaliseren’ en de gisteren opgestapte BAM-topman Nico de Vries bekende vorig jaar wel eens slecht te slapen van Imtech. Niet toevallig heeft de bouwer sinds vorig jaar een intern auditorteam.

Nachtrust
De Vries zal niet de enige zijn die ’s nachts ligt te woelen. Alle commissarissen van beursfondsen zullen zich achter de oren krabben en liever wat nachtrust kopen dan een ‘Imtechje’ meemaken. Vraag het maar aan SHV, de decentraal georganiseerde multinational van de familie Van Vlissingen. Sinds de scheur in de broek die het opliep met het failliet gegane groenbedrijf Econcern heeft ook dat concern een extra paar ogen en oren in dienst.

Pieter Couwenbergh is redacteur van het FD.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie