Hoe nauw werken internal auditors en externe accountants samen?

19-01-2018

Bron: Accountant.nl

In de aangepaste Corporate Governance Code kreeg de internal auditor een steviger positie. Wat betekent dat voor de samenwerking met de externe accountant? Accountant.nl ging op zoek naar praktijkervaringen van zowel internal auditors als externe accountants.

De codecommissie, onder leiding van Jaap van Manen, besloot dat de internal auditfunctie (IAF) een belangrijke pijler is in het interne-risicomanagementsysteem van een bedrijf of organisatie en legde dat in een aantal richtlijnen ook daadwerkelijk vast. Zodoende kreeg het eind 2016 expliciet een plek in de nieuwe Corporate Governance Code. Aansluitend verrichtte FSV Risk Advisory samen met Nyenrode Business Universiteit in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek IIA een onderzoek naar het aantal IAF’s bij beursgenoteerde ondernemingen. Het onderzoeksrapport werd op 16 januari 2018 door IIA Nederland-voorzitter John Bendermacher uitgereikt aan Jaap van Manen, aftredend voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance.

Wat betekent deze toevoeging in de nieuwe Corporate Governance Code voor de samenwerking tussen internal audit en de externe accountant? Volgens Van Manen werken de twee nauw samen en zijn ze in zekere zin complementair. Een onderzoek door NBA-LIO en IIA Nederland uit 2016 liet zien dat de samenwerking bij veel bedrijven en instellingen al op een of andere manier is vormgegeven. Maar ook dat in de intensiteit van het contact veel variatie bestaat. Zo had 70% van de ondervraagde internal auditors regelmatig overleg met de externe accountant en derhalve 30% niet. Daarnaast stemde 80% het eigen jaarplan af met de externe accountant, maar slechts een derde betrok de externe accountant in de risicoanalyse waarop het jaarplan is gebaseerd. Bijna 90% van de internal auditors deelt de onderzoeksrapporten met de externe accountant.

Accountant.nl ging in gesprek met Daco Daams (managing director Group Business Risk & Audit Randstad), Maureen Vermeij-de Vries (hoofd IAF zorgverzekeraar CZ), Leon Jansen (partner Audit & Assurance bij BDO), Linda Braam en Ferry Timp (interne accountant bij respectievelijk de gemeenten Alkmaar en Leiden) en Rogier van Adrichem ( audit partner bij PwC) om hen naar hun praktijkervaringen te vragen.

Lees het volledige artikel op accountant.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie