06-07-2015
06-07-2015

IAF bij veel verzekeraars niet op orde

De interne auditfunctie is bij veel kleine- en middelgrote verzekeraars nog niet op orde. Dat zegt Gert-Jan Mostert van De Nederlandsche Bank. Dit komt door Solvency II, een Europese richtlijn voor verzekeraars. Deze richtlijn moet de regelgeving op Europees niveau harmoniseren en heeft gevolgen voor de inrichting en het functioneren van de interne auditfunctie. DNB heeft een uitvraag gedaan bij 114 kleine en middelgrote instellingen in de vorm van een self-assessment.

Uit de resultaten blijkt dat een aanzienlijk deel van de verzekeraars nog een weg te gaan heeft. Mostert: "De interne auditfunctie is in veel gevallen nog niet geïnstitutionaliseerd of dit is zeer recent gedaan, zodat er vooralsnog alleen een charter aanwezig is. Daarnaast is er een grote groep verzekeraars waarbij bijvoorbeeld het charter aanvullingen behoeft of waarvan de meegestuurde controleplannen en rapportages erg summier zijn."

Ook het proportionaliteitsbeginsel is voor veel verzekeraars problematisch. "De instellingen die onder het Solvency II Basic-regime vallen, zien wij worstelen met het proportionaliteitsbeginsel. Daarom is besloten nu nog geen terugkoppeling te geven aan deze maatschappijen. Op dit moment wordt binnen DNB gewerkt aan een nadere toelichting op proportionaliteit."

Volgens Mostert zijn er ook lichtpuntjes: "Gelukkig is er ook een flink aantal verzekeraars dat de zaken wel op orde heeft. We zien dat de uitvraag een preventieve werking heeft gehad. Veel instellingen hebben hun IAF namelijk geïnstitutionaliseerd net voordat we de uitvraag deden. Eind oktober 2015 is de deadline voor opvolging van de teruggekoppelde punten. Daarvoor zijn al verschillende stappen gezet."
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie