27-04-2010
27-04-2010

IIA in de media: ‘Interne audit in Nederland kent geen IT-probleem’

De problemen met IT waar interne auditors in de VS over klagen, doen zich in Nederland veel minder voor. Met dank aan De Nederlandsche Bank, die al in de jaren tachtig het belang van informatietechnologie onder de aandacht bracht. Daardoor werken er in Nederland meer IT-auditors dan in de VS.

Dat zegt Fred Steenwinkel, voorzitter van IIA Nederland, de koepelorganisatie van interne auditors. "Bij banken in Nederland werken naar verhouding veel RE's. Dat is mede het gevolg van een memorandum van De Nederlandsche Bank uit 1988".

"Toen werd al aangegeven dat IT heel belangrijk zou worden voor het bankwezen. Daarmee waren we in Nederland één van de eersten die op het gebied van interne audit de IT oppakte. Mede daardoor is de internal audit hier anders georganiseerd dan in de VS."

"In de VS is internal audit nog vaak een zaak van vinken en tellen, om het oneerbiedig te zeggen. Audit wordt gezien als een algemene managementvaardigheid, zoals personeelszaken en facilitair. Hier in Nederland heeft de Internal Audit Dienst (IAD) toch een eigen plaats met een eigen professie."

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie