IIA viert Internationale Vrouwendag 2018

08-03-2018

IIA Academy zette tijdens Internationale Vrouwendag – hoe kan het anders – de vrouw centraal. Tijdens de ontbijtsessie van 8 maart waren zo’n 30 vrouwelijke internal auditors aanwezig om naar vijf inspirerende vrouwelijke sprekers te luisteren. 

Jantien Heimel beet het spits af. Vanaf 1 mei 2018 zal zij de voorzittersrol van het IIA op zich nemen. Jantien greep even terug op een mijlpaal in onze historie ‘van het aanrecht naar het stemrecht voor vrouwen’. De vrouwen hebben een opmars gemaakt. Desalniettemin is nog slechts 1 op de 4 internal auditor een vrouw. Wellicht dat vandaag het begin is van een opmars ook binnen dit vakgebied.  

Als je vogels wilt, ga je niet vissen!

Amba Zeggen, wiskundige en actuaris AAG, benadrukt dat vrouwen andere kwaliteiten hebben. “Zo zou onzekerheid vrouwen in de weg zitten. Nee”, zegt Amba stellig. “Die onzekerheid maakt ons juist kritischer. Geef een vrouw eens wat vaker een schouderklopje ter bevestiging!” Het is tweerichtingsverkeer. “Wil je andere kwaliteiten, dan zul je daar dus op een andere manier aan moeten komen. Als je een vogel wilt, moet je niet gaan vissen.” Ook het hanteren van een vrouwenquotum is niet per se de oplossing volgens Amba. “Vlieg je topvrouwen in, of laat je ze van onderop doorgroeien? En als je dan toch een quotum instelt, doe dan beide.”

1 vrouw tussen 57 mannen

Suzanne Janse, ondernemer, weet uit eigen ervaring hoe het voelt om als vrouw alleen aan de top te staan. “Ik was de 1e vrouw tussen 57 mannen. Ik snakte letterlijk naar adem toen ik voor het eerst de zaal in liep, zoveel ego als dat daar zat.” Zij vond het lastig om met haar leiderschapsstijl aan te hechten bij hun leiderschap. En na haar 3e kindje had ze ook de wilskracht daartoe niet meer. Ze nam een sabbatical om uit te zoeken wat haar ‘purpose’ was, want één ding was zeker: haar ambitie was niet minder geworden. Zij moedigt de aanwezige vrouwen aan ook vooral elkaar te helpen.

Verschillen mannen en vrouwen internal auditors

Wilma Bakker, CIA en RO, deed onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen binnen het vakgebied internal audit. Zijn de vrouwen minder emotioneel stabiel? Zijn ze ordelijker? Zijn vrouwen meer risico-avers? Twijfelen ze aan hun eigen kunnen? Vragen waarmee Wilma in gesprek ging met auditors van beide geslachten, van uiteenlopende leeftijden en uit diverse branches. De belangrijkste conclusie waar zij op uit kwam is dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat die met name positief uitgelegd worden. Bovendien geeft ook zij net als de voorgaande sprekers aan dat het om veel meer gaat dan het verschil tussen man en vrouw. Het is belangrijk veel breder te kijken. Het gaat om diversiteit, waarbij zaken als opleiding en sociale achtergrond ook meespelen. 

Het lineaire model is dood

Volgens Mildred Hofkes van onderzoeksbureau BHRM is het klassieke, lineaire bestuursmodel dood. “In het lineaire model zijn stakeholders ondergeschikt en zie je vaak aan de top een one-man-show.” Dat is niet van deze tijd volgens Hofkes. Zij prefereert het circulaire model, waarin de organisatie zich plaatst tussen de stakeholders. En een model waarvan zij denkt dat juist vrouwen goed tot hun recht komen. Bij navraag naar het gewenste profiel van een goed bestuurder kwam dit naar voren: het vermogen tot zelfreflectie, bewust van signalen uit de omgeving en het vermogen verbinding te maken. Dat zet aan het denken toch?

Heb LEF!

Pauline de Wilde, presentatrice, zorgde voor een energieke afsluiter. Zij sprak over LEF, waarbij de L voor liefde stond: liefde voor jezelf en voor de dingen die je doet. De E ging over het hebben van de juiste energie en de F van focus. Met het laten draaien van Chinese bordjes maakte ze alle aanwezige vrouwen bewust van een aantal ietwat vrouwelijke karaktertrekjes. Hoe snel geef je op als je het niet kunt? Maakt dat uit? Als de ander het wel snel kan, wat doet dat met je? Met deze en nog een aantal andere vragen om over na te denken, sloot zij deze inspirerende ontbijtsessie af. Met een goed gevulde goodiebag gingen de vrouwen vol energie en inspiratie op naar het werk.


 

    

Links aan het ontbijt en rechts Jantien Heimel

   

Links Amba Zeggen en rechts Suzanne Janse

  

Links Wilma Bakker en rechts Mildred Hofkes

  

Links Pauline de Wilde en rechts een goed gevulde goodiebag

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie