Instituten van Internal Auditors presenteren Risk in Focus 2021

22-09-2020

Hot topics 2021:COVID-19 wijzigt het risicoprofiel van de organisatie

 

We kunnen er niet omheen: COVID-19 heeft de wereld door elkaar geschud. Vooruitkijkend zal deze global coronavirus pandemic ook in 2021 gevolgen hebben voor de risicoprofielen van vele organisaties en daarmee de auditplannen 2021. Het is dan ook niet verrassend dat Disasters and crisis response nieuw én hoog is binnengekomen in de top-10 hot topics voor internal audit; een lijst die jaarlijks in het rapport Risk in Focus wordt gepubliceerd.

 

 

Ieder jaar slaan de Europese Instituten voor Internal Auditors de handen ineen om na te gaan welke risico’s CAE’s voorzien voor het volgende kalenderjaar. Zij deden kwantitatief onderzoek onder 579 CAE’s, namen 42 kwalitatieve interviews af onder CAE’s en voorzitters van auditcommissies en deden een Delphi-studie met 51 experts uit 11 Europese landen.

De resultaten van het onderzoek Risk in Focus kunnen worden samengevat in de volgende 10 hot topics:

 1. Information security in the expanded work environment
 2. Regulatory forbearance and the return to normal
 3. Strategic relevance and the digital imperative
 4. Liquidity risk and cost-cutting amid depressed demand
 5. Managing talent, staff wellbeing and diversity challenges
 6. Disaster and crisis preparedness: lessons from the pandemic
 7. Rising nationalism and social tensions amid unprecedented economic volatility
 8. Supply chain disruption and vendor solvency
 9. Fraud and the exploitation of operational and economic disruption
 10. Climate change: the next crisis?

Belangrijke bevindingen onderzoek Risk in Focus

 • Voor het derde jaar op rij staat cybersecurity bovenaan de lijst: bijna vier op de vijf (79%) bedrijven noemen het een van de belangrijkste risico's waarmee ze worden geconfronteerd.
 • Naast de ‘disasters’ nemen ook andere externe risico’s toe. Dit laat het belang zien van weerbaarheid en aanpassingsvermogen (business resilience, adapatbility). Macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen zijn voor 33% van de respondenten een top-5 risico (een stijging van 29%). 
  Climate change staat net als vorig jaar nog op 10, maar nu vindt  22% het een top-5 risico. Dat was vorig jaar slechts 14% en maar liefst 41% verwacht dat voor 2024! Op dit gebied ligt aldus een enorme uitdaging, zeker omdat het nu voor slechts 6% van de respondenten een top-5 is als het gaat om de tijdsbesteding.
 • Hot topics nummer 4 en 5, kortweg financiële risico’s en talentmanagement, zijn gestegen in de lijst ten opzichte van vorig jaar. Dat past in de verschuiving van risico’s als gevolg van COVID-19, en, voor wat betreft talentmanagement sluit dit aan bij, de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en gelijkheid.

De Nederlandse resultaten zijn in sterke mate vergelijkbaar met de Europese. Wel is opvallend dat het Supply chain & third party risk in Europa is gedaald van plaats 4 naar 8, maar in Nederland, als handelsland, op 4 is gebleven.

Download het rapport of de verkorte board briefing voor een breder beeld van het onderzoek en de resultaten. De resultaten in het rapport zijn waardevol bij het opstellen van de auditplannen voor 2021 én geven het bestuursorganen goed zicht op welke uitdagingen hen komend jaar te wachten staan.

 


 

Over Risk in Focus

Dit is het vijfde jaar dat diverse Europese instituten van internal auditors, waaronder IIA Nederland, onderzochten wat de ‘hot topics’ zijn voor de auditplanning voor het komende jaar. Aan het onderzoek deden bijna 600 Chief Audit Executives van toonaangevende ondernemingen uit verschillende bedrijfstakken in 11 Europeselanden mee. Voor het eerst werd dit jaar een Delphi-studie onder 51 experts aan het onderzoek toegevoegd.

Het rapport Risk in Focus geeft aan de hand van een internal audit perspectief en vragen die internal audit aan zichzelf en de organisatie zou moeten vragen, gerichte handvatten om de specifieke risico’s in de eigen organisatie te evalueren.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie