15-04-2015
15-04-2015

Internal Audit in Beursland

Zou elke beursgenoteerde onderneming verplicht een aparte internal auditfunctie (IAF) moeten hebben? Die vraag lijkt gerechtvaardigd na twee jaar met incidenten bij bedrijven op het vlak van fraude, boekhoudkundige malversaties en plotselinge tegenvallers bij grote projecten. Uit recent onderzoek van Accountant blijkt echter dat nog een flink aantal beursgenoteerde ondernemingen niet kiest voor een internal auditafdeling. Hoe valt dit te rechtvaardigen?

Om meer inzicht te krijgen in de langlopende discussie of beursgenoteerde bedrijven wel of niet verplicht een IAF zouden moeten hebben, deed Accountant hier onderzoek naar. Naar aanleiding van dit onderzoek publiceerden zij in het eerste kwartaal van 2015 het artikel 'Internal Audit in Beursland'. Voor dit artikel werd ook IIA voorzitter Vincent Moolenaar om zijn mening gevraagd. Volgens het Instituut voor Internal Auditors mag een IAF zeker niet ontbreken bij beursgenoteerde ondernemingen als onderdeel van good governance.

Uit het onderzoek blijkt dat alle Nederlandse AEX-fondsen, tweederde van de midkap-bedrijven en eenderde van de smallcaps (ASCX) aan de best practice van het hebben van een IAF voldoen. Maar het IIA is desondanks teleurgesteld dat toch nog een flink aantal beursgenoteerde ondernemingen niet kiest voor een internal auditafdeling. Moolenaar: "In crisissituaties zullen commissarissen willen ingrijpen door de internal auditfunctie naar zich toe te trekken om daarmee de onafhankelijkheid te waarborgen. De vraag rijst echter of dat geen mosterd na de maaltijd is."

Lees verder in het artikel 'Internal Audit in Beursland' waarom een beursgenoteerd bedrijf wel of niet kiest voor een IAF. Het artikel biedt ook praktijkverhalen over de start van een IAF en waar samenwerkingsverbanden met de externe accountant in de praktijk op neerkomen.
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie