12-10-2015
12-10-2015

Internal Audit: Onmisbaar in Good Governance


Op 5 oktober jongstleden gaven IIA-voorzitter Vincent Moolenaar en vicevoorzitter John Bendermacher een presentatie voor het Nyenrode Corporate Governance Instituut (NCGI). De presentatie had als titel: Internal Audit: Onmisbaar in Good Governance.Tijdens de presentatie werd de positie van de Internal Audit Functie in de huidige corporate governance code besproken en duidelijk gemaakt waar die verbetering behoeft. De aanbeveling die door IIA NL is gedaan aan de Monitoringcommissie, luidt als volgt:

"Het bestuur en de auditcommissie laten zich op objectieve en gelijkwaardige wijze informeren over opzet, bestaan en werking van de governance en risicobeheersings- en interne controlesystemen, ten behoeve van alle voor de onderneming relevante risico’s. Hiertoe richt de onderneming een Interne Audit Functie in. Indien hiervan wordt afgeweken wordt de motivatie daartoe adequaat toegelicht door de Raad van Commissarissen."

De presentatie was een succes en in de dialoog werd duidelijk dat de NCGI het met het IIA eens is dat een sterkere rol van de Internal Audit Functie zal bijdragen aan good governance. Volgens één van de NCGI-leden is het zelfs 'time to shine' voor de internal auditor.

Het NCGI doet onderzoek naar corporate governance en verzorgt opleidingen aan leden van Raden van Bestuur, Raden van Commissarissen, Secretarissen van vennootschappen en andere spelers in het corporate governance domein zoals accountants, controllers en compliance officers. Het IIA ontwikkelt en promoot het beroep en vakgebied internal audit in Nederland en ondersteunt internal auditors, management en andere belanghebbenden bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie. Onderdeel van een succesvolle IAF is een belangrijke bijdrage leveren aan good governance.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie