18-05-2012
18-05-2012

Internal Audit verdient voetstuk

In de rubriek opinie van accountant.nl betoogt Robert Bogtstra dat frequent gerenommeerde organisaties in problemen komen doordat ze zich niet bewust waren van de risico's die ze liepen of onvoldoende konden inspelen op (verandering van) deze risico's. Op zich heel begrijpelijk in een zeer volatiele en extreem snel veranderende wereld. Als het misgaat blijkt achteraf dat zowel commissarissen als accountants niet in staat waren om krachtig en tijdig de vinger op problemen te leggen Internal auditors kunnen dat wel, omdat men dicht op de business zit en tot in de haarvaten begrijpt wat er speelt. Ze doen dat ook regelmatig, maar krijgen er nauwelijks de credits voor. Dat komt voor een belangrijk deel doordat vrijwel niemand weet wat de rol van een internal auditor is. Een goed beeld bij bestuurders van de potentiële sleutelrol en waarde van internal audit zou het aantal organisaties zonder internal audit aanzienlijk verkleinen.

Om dit te bereiken dienen internal auditors de eigen marketing beter op orde te krijgen en te laten zien dat juist internal audit een sleutelrol speelt bij (onder andere) het voorkomen van incidenten en daarmee ook bij het borgen van duurzaam succes. Internal Auditors verdienen kortom een voetstuk. Maar dan moeten ze wel alle schroom laten varen en dat voetstuk beklimmen. 

Lees het artikel en de reacties daarop.


Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie