01-02-2018

Internal auditor is een gevaarlijk beroep

Moreel kompas niet genoeg voor internal auditor

Om zijn rol als ‘truth teller’ waar te kunnen maken, moet een internal auditor morele moed tonen. Het hebben van alleen een moreel kompas is niet genoeg. Dit is het uitgangspunt van het onderzoeksrapport Morele moed en internal auditors dat is geschreven door dr. Edgar Karssing, prof. dr. Ronald Jeurissen en dr. Raymond Zaal van Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA). Het rapport van het onderzoek naar de naleving van de ethische code voor internal auditors, werd uitgereikt tijdens het IIA CAE Forum Roundtable op 31 januari 2018 in Abcoude aan Jantien Heimel (vice-voorzitter IIA Nederland).

Edgar Karssing overhandigt het eerste exemplaar aan Jantien Heimel, vice-voorzitter IIA

Alle leden van IIA, de beroepsorganisatie voor internal auditors, zijn verplicht zich te houden aan de ethische code voor internal auditors. Deze code bestaat uit de principes die relevant zijn voor professionele uitoefening van internal auditing. Deze principes zijn integriteit, objectiviteit, vertrouwelijkheid en vakbekwaamheid. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een ethische code met gedragsregels.

Can do-mentaliteit

‘De uitkomsten naar het onderzoek tot naleving van de code door internal auditors zijn zeer positief,’ aldus prof. dr. Ronald Jeurissen, hoogleraar Business Ethics aan Nyenrode. ‘De laagste maar nog steeds goede score verwijst naar het principe vakbekwaamheid. Blijkbaar hebben internal auditors een can do-mentaliteit en zijn ze bereid uit hun comfortzone qua kennis, vaardigheden en ervaringen te stappen.

--> lees rechts verder

Terug naar het nieuwsoverzicht.

IIA Nederland

Postadres:
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Bezoekadres:
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie

IIA-Partners