Internal auditors en extern accountants: Ketenkracht

12-07-2019

Internal auditors en extern accountants vullen elkaar mooi aan. Maar deze verschillende rollen gebruiken elkaars kracht nog niet genoeg. Dat was de conclusie van een recente bijeenkomst van NBA-LIO. Onze zogenaamde Ketenkracht kan een stuk beter.

Ontwikkelingen op het gebied van corporate governance, continuous assurance, regulering en het toenemend belang van niet-financiële informatie zorgen er voor dat internal auditors en extern accountants steeds intensiever met elkaar (moeten) samenwerken. De NBA Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO) onderzoekt de ontwikkelingen op dit terrein, als onderdeel van het project Ketenkracht.

Ketenkracht bestaat uit meerdere schakels in dezelfde keten van accountants in diverse rollen. Het toepassen van de kracht van accountants in de keten heeft maatschappelijke meerwaarde. Het event benadrukte de schakel in de samenwerking tussen internal auditors en extern accountants. Daarin ging het nogal eens over dubbel werk doen en onderling vertrouwen.

Internal auditors en extern accountants vullen elkaar namelijk mooi aan. Je zou kunnen zeggen dat de internal auditor op specifieke onderwerpen de diepte in gaat. De extern accountant bekijkt juist de breedte van de organisatie. Deze combinatie zorgt voor de maatschappelijke meerwaarde: er is meer en meer gerichte (assurance)informatie voor de extern accountant beschikbaar, het zorgt voor meer assurance voor de organisatie zelf en het zorgt voor een beter beeld van de organisatie. Maar om dat te bereiken is ook wat nodig.

Want een dergelijke samenwerking is er niet altijd en overal. Ketenkracht vraagt gelijkwaardigheid, een juiste mindset, een open communicatie en respect voor ieders verantwoordelijkheidsgebied. Het vraagt ook diepgaande documentatie in het dossier van de extern accountant. En het vraagt flexibiliteit, want er zijn internal auditors met verschillende volwassenheidsniveau's en een diversiteit aan opdrachten voor internal audit. Dus past dat altijd in de samenwerking?

Om een dergelijke samenwerking überhaupt te willen verkennen, is de juiste mindset een belangrijk onderwerp. Er zijn meer en meer accountants dit opzoeken, maar er zijn ook individuele accountants die hier nog huiverig tegenover staan. Wat daarbij zal helpen is om het uitgangspunt voor de samenwerking om te draaien: van 'Nee, mits…' naar 'Ja, tenzij….'

Laten wij als internal auditors en extern accountants het onszelf gunnen om die samenwerking verder op te zoeken en te intensiveren. Het heeft echte meerwaarde. En lekker met mede-accountants samenwerken zorgt wederzijds voor continue verbetermogelijkheden.

Auteur: Ronald van Rijswijk
Bron: accountant.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie