30-09-2015
30-09-2015

Interview Ingrid Doerga

'Accountant, doe gewoon je werk'

De schijnbaar onvermoeibare Ingrid Doerga (van 2000-2004 bestuurslid van het IIA) heeft afscheid genomen als voorzitter van de Ledengroep Interne- en Overheidsaccountants (LIO) van de NBA. Journalist Geert Dekker nam een interview met haar af.

Ze wordt gedreven door nieuwsgierigheid, "naar bijna alles om mij heen". Ingrid Doerga studeerde handelswetenschappen, informatica, bedrijfseconomie, accountancy en belastingrecht. Ze werkte onder meer als docent, als financieel directeur en als interne accountant. "Ik had nog meer willen doen", zegt ze onomwonden. "Als het anders was gelopen, was ik wellicht arts geweest. Of werktuigbouwkundige." Lachend: "Misschien is dat iets voor een volgend leven. Sommige Hindoestanen geloven daarin. Wie weet. Ik laat me verrassen."

Haar energie stopte Doerga niet alleen in haar professionele carrière. Nevenactiviteiten - zoals die voor de NBA en het voormalige NIVRA - speelden altijd een belangrijke rol. "Ik vind dat mensen een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben: ze moeten hun kennis en kunde ook ten dienste stellen aan het maatschappelijk bestel. Dat wil ik met name doen op het gebied van de accountancy: een uitermate boeiend vak en zeer relevant. Accountants vervullen op financieel-economisch gebied een kompasfunctie in de samenleving. Ik heb getracht een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van die functie."

De laatste jaren is er veel misgegaan in de manier waarop accountants die functie hebben vervuld. Heeft u deelgenomen aan de discussies over de toekomst van het beroep?
"Jazeker, maar toch vooral onderling, met collega's. Door mijn werk als interne accountant was de ruimte beperkt om met mijn opvattingen naar buiten te treden. Dat geldt nog steeds voor veel van mijn collega's. Ook als men niet is gebonden aan de geheimhoudingsplicht, is het noodzakelijk steeds heel omzichtig te werk te gaan. Immers, de accountant weet veel van ondernemingen en organisaties, en soms kan een enkel woord 'dat de omheining van zijn tanden ontglipt' de cliënt schaden. Accountants kennen immers vaak het hele verhaal, maar kunnen niet dat hele verhaal vertellen. Daarom zoeken ze voortdurend de nuance en spreken ze bijna nooit in oneliners."

Lees verder op Accountant.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie