24-07-2014
24-07-2014

Interview met... Internal Auditor Pieter Doornbos


Pieter Doornbos (RO) is sinds 1 februari 2014 werkzaam als medewerker Audit & Interne Beheersing bij Woonstichting Lieven De Key (hierna: De Key). Na zijn studiejaren is hij gestart bij BDO Business Control. ​Bij BDO heeft hij gedurende vier jaar als consultant ervaring opgedaan op het gebied van AO/IB, procesbeschrijvingen en kwaliteitsmanagement.
Later heeft hij nog een jaar voor de discipline BDO Risk Advisory gewerkt. Tijdens zijn opleiding Operational Auditing is hij overgestapt naar TMG. Bij TMG heeft hij vervolgens drie jaar als internal auditor gewerkt. Daarna was het tijd voor een volgende uitdaging: het invullen van de (nieuwe) functie Audit & Interne Beheersing bij De Key.

Pieter, welke opdracht heb jij van de directie meegekregen toen je startte in februari 2014 bij De Key?

De functie medewerker Audit & Interne Beheersing bestond nog niet bij De Key. Toen ik startte was er een functiebeschrijving beschikbaar met relevante taakgebieden, maar die waren nog niet uitgewerkt of afgebakend.
Daarbij moet je denken aan Governance, Risk & Compliance (GRC) en natuurlijk Auditing. De opdracht die ik dus kreeg was om het Beleid Audit & Interne Beheersing op te stellen met daarin een samenhangend geheel, werkwijze en taakverdeling.

Je voert werkzaamheden uit op het gebied van zowel Auditing als Interne beheersing. Kun je aangeven waarom De Key gekozen heeft om deze rollen samen te brengen in één functie?
De Key is te klein in omvang en aantal medewerkers om voor alle taakgebieden een aparte functionaris aan te kunnen wijzen. Bovendien is het niet zo dat alle werkzaamheden door mij alleen worden uitgevoerd. Ik heb meer een coördinerende rol als het gaat om GRC en zoek wat dat betreft samenwerking met andere functies op het gebied van interne beheersing, zoals Planning & Control maar ook Juridische Zaken.

Wat zijn jouw top 3 uitdagingen in je nieuwe functie?
De grootste uitdaging die ik zie is de beperkte capaciteit; ik ben namelijk in mijn eentje de afdeling. Dat betekent dat ik mijn scope goed moet afbakenen en om te sparren contact moet leggen met anderen, zowel binnen als buiten De Key. Daarnaast zijn de taakgebieden die ik noemde behoorlijk theoretisch voor en relatief onbekend binnen de organisatie. Dat betekent dat ik het een en ander in begrijpelijke taal moet uitleggen en gefaseerd zal moeten uitrollen.

Wat zijn de eerste reacties uit de organisatie op de nieuwe functie Audit & Interne Beheersing?
De eerste reacties zijn positief. Om zowel mijzelf als mijn functie op de kaart te zetten, heb ik een korte introductie gezet op intranet en kom ik binnenkort als nieuwe medewerker in het personeelsblad te staan. Mijn collega’s weten mij ondertussen ook steeds beter te vinden en ik word regelmatig gevraagd om mee te denken met verschillende vraagstukken, dilemma’s etc.

Welke auditor van een kleine auditafdeling zou jij in de volgende PAS nieuwsbrief terug willen zien?
Ik zou graag Wilbert Kooiman terugzien in de volgende nieuwsbrief van PAS. Wilbert was mijn leidinggevende bij TMG en ik ben benieuwd naar zijn uitdagingen en successen bij de Detail Result Groep.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie