22-10-2014
22-10-2014

Interview met... Manager Risicomanagement en Operational Audit Wilbert Kooiman

Wilbert Kooiman is sinds 1 oktober 2013 Manager Risicomanagement en Operational Audit bij de Detailresult Groep*. Na 8 jaar gewerkt te hebben bij TMG, waarvan ruim 4 jaar als Hoofd Internal Audit, was het tijd voor een nieuwe uitdaging: het opzetten van een nieuwe Operational Audit afdeling bij de Detailresult Groep. Het team bestaat inclusief Wilbert uit 2 fte. Inmiddels is hij een jaar aan de slag en zijn wij benieuwd naar zijn eerste ervaringen.

Welke opdracht heb jij vanuit de Raad van Bestuur meegekregen toen je binnenkwam in oktober 2013 bij de Detailresult Groep?
Vanuit de Raad van Bestuur was er de wens om een Operational Audit functie binnen DRG in te richten, met als doelstelling de organisatie van DRG verder te professionaliseren. De onderstaande doelen waren daarbij concreet geformuleerd:
1. Het opzetten en onderhouden van een kwalitatief intern beheerssysteem (Risk Control Framework) om te waarborgen dat bedrijfsrisico’s tijdig geïdentificeerd worden en vervolgens middels adequate beheersingsmaatregelen beheerst worden.
2. Het beoordelen van de effectiviteit, efficiency en eenvoud van bedrijfsprocessen, het signaleren van mogelijkheden ter verbetering en het mede implementeren van gesignaleerde verbeteringen, zodanig dat de operationele bedrijfsprocessen een bijdrage (blijven) leveren aan de realisatie van de strategische doelstellingen van de organisatie.

Je kwam binnen als Manager Operational Audit, maar doet inmiddels ook het risicomanagement. Kun jij aangeven waarom jouw rol is uitgebreid?
Hoewel de titel van de functie waarop ik solliciteerde Manager Operational Audit was, werd tijdens de sollicitatie al duidelijk dat de naam niet volledig de lading dekte (zie ook de beschreven doelen). Snel bleek dat het onderwerp risicomanagement nog onvoldoende uitgewerkt en ingebed was in de organisatie. Na de eerste periode hebben we dan ook besloten eerst de focus te leggen op het onderwerp risicomanagement. Doel: het verder uitwerken en praktisch maken van het onderwerp risicomanagement voor de hele organisatie.

Wat zijn jouw top 3 uitdagingen in deze nieuwe functie?
De belangrijkste uitdagingen in mijn nieuwe functie zijn:
1. Praktische invulling geven aan het onderwerp risicomanagement binnen de DRG.
2. Organisatie de komende tijd meekrijgen in de uitvoering en deels het onderwerp beleggen bij de afdeling controlling.
3.Project uitwerken met een (zeer) beperkte capaciteit (2 FTE).

Wat zijn de eerste reacties uit de organisatie op de nieuwe afdeling/functie Risicomanagement en Operational Audit?
De eerste reacties zijn zeer positief. Inmiddels zijn alle winkelprocessen uitgewerkt in 5 verschillende risico controle matrices en hebben wij de afgelopen maanden bij beide winkelformules een pilot-audit (nul-meting) uitgevoerd. Hierbij zijn diverse interessante bevindingen naar voren gekomen, waarmee de business zich verder kan versterken en verbeteren.

Welk Hoofd Internal Audit van een kleine auditafdeling zou jij in de volgende PAS nieuwsbrief terug willen zien?
In de volgende nieuwsbrief zou ik graag de ervaringen van Cindy van der Giezen willen horen in haar nieuwe functie bij TMG. Cindy was mijn collega bij TMG en heeft een jaar geleden mijn oude functie bij TMG overgenomen. Ik ben zeer benieuwd hoe dit haar bevalt.

*Detailresult Groep N.V. bestaat sinds 2008. De organisatie is het resultaat van de fusie tussen de familiebedrijven DekaMarkt en Dirk van den Broek. Detailresult Groep NV omvat circa 200 winkels in Nederland. Deze winkels zijn vestigingen van de supermarktondernemingen DekaMarkt en Dirk van den Broek. Deze bedrijven worden ondersteund door Detailresult Logistiek, door de Productiebedrijven (Slagerij en Bakkerijen), door Detailresult Services (ICT, Administraties, HR en Bedrijfsbureau) en Commercie. Meer dan 19.000 medewerkers zijn werkzaam bij onze ondernemingen. De jaaromzet van de Groep bedraagt ruim 2 miljard euro.

Auteur: Arne Mulder

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie