Interview met Marie-Pauline Lauret

24-05-2017

Marie-Pauline Lauret (1979), Hoofd Internal Audit bij AkzoNobel, bereikte de finaleronde voor de Young Captain Award 2016. De IIA Young Professionals Commissie ging met haar in gesprek.

De in Frankrijk opgegroeide Nederlandse kiest na internationale bedrijfskunde in Frankrijk op 23-jarige leeftijd voor een werk-leertraject bij Nyenrode Business Universiteit, met als doel registeraccountant te worden. Het interpreteren van cijfers sprak Marie-Pauline zodanig aan dat de 12 deficiënties en taalachterstand haar niet weerhielden. Enkele jaren verder, na haar start binnen KPMG, adviseerde zij als voorzitter van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep Minister Dijsselbloem over de toekomst van het accountantvak. Begin 2016 maakte Marie-Pauline de overstap van partner bij Mazars naar Hoofd Internal Audit bij AkzoNobel.

Young Captain Award
In haar korte aanwezigheid bij AkzoNobel wist Marie-Pauline het bestuur van AkzoNobel zodanig te imponeren dat zij door hen werd voorgedragen voor de Young Captain Award 2016. Zij voelde zich enorm vereerd, al bleek het een zwaar traject te zijn, waarin de kandidaten verschillende interviews ondergingen, vraagstukken moesten uitwerken en State-of-the-Union presentaties moesten geven. Voor de finale werden slechts drie kandidaten geselecteerd. De finaleplaats heeft Marie-Pauline naar eigen zeggen te danken aan haar loopbaan, maar ook aan de ‘ownership’ die zij gedurende haar hele carrière getoond heeft. Ze denkt na over de wereld en onderneemt acties zodat dingen veranderen. Zo schreef ze een betoog  over de maatschappelijke rol van een organisatie en hoe audit daaraan bij kan bijdragen: “Je kunt als  accountant zitten wachten, óf het heft in handen nemen en zeggen tot waar je kunt en wilt gaan. Accountants moeten pro-actiever worden.”

Audit wordt overbodig
Marie-Pauline is ervan overtuigd dat internal audit in de huidige vorm overbodig wordt: “Als de organisatie het fantastisch doet op het gebied van het onderkennen van risico’s, het beheren daarvan en het monitoren, wat heb je als internal auditafdeling dan nog toe te voegen?” Audit is nu overmatig gericht op de beheersing van standaard processen, waarover ook door data-analyse zekerheid gegeven kan worden. Inmiddels zet Marie-Pauline hoog in op Insights (Data) Driven Audits bij AkzoNobel. Dat laatste doet ze niet alleen, maar in samenwerking met de business, zodat iedereen over dezelfde inzichten beschikt en de business het uiteindelijk zelf kan oppakken. Wanneer de eerste lijn functioneert en goed ondersteund wordt door de tweede lijn, dan verschuift de rol van internal audit naar de businesspartner die meepraat over opkomende risico’s en bijdraagt aan specifieke, strategische projecten. Audit heeft dan zeker wat bij te dragen.

Midden in de business
“Onafhankelijk betekent niet geïsoleerd”, zegt Marie-Pauline. Zij is van mening dat internal audit midden in de business moet staan, zodat audit te allen tijde weet wat er speelt en daar zo goed mogelijk op inspeelt. Deze connectie met de business maakt dat je business-relevante stukken kunt schrijven, waarbij de kernboodschap duidelijk is, de business toegevoegde waarde ervaart en aan de slag gaat: “Kwaliteit wordt niet alleen door jou bepaald, ook door de auditee”.

Hierin neemt Marie-Pauline het voortouw. Om op de hoogte te blijven, onderhoudt ze vele gesprekken met de top van AkzoNobel en profileert zij zich nadrukkelijk via een duidelijke visie. Inmiddels weet de organisatie haar te vinden en volgt haar afdeling geleidelijk het voorbeeld en de doelstellingen waarbij afdelingsprestaties worden gemeten door onder andere de frequentie van business-informatieaanvragen ten behoeve van projecten. 

Marie-Pauline erkent dat de nieuwe positionering van internal audit andere vaardigheden vereist, zoals onder andere sociaal-emotionele en data-analytische vaardigheden, waardoor investeringen in haar medewerkers niet achter zullen blijven.

Vastberadenheid en benadering
De lijst van maatschappelijke nevenfuncties die Marie-Pauline vervult, is lang en stemt overeen met haar overtuiging dat elke organisatie en individu een bijdrage moet leveren in de zoektocht naar antwoorden op de vragen van morgen, van duurzaamheid tot mensenrechten en diversiteit. Ook binnen KPMG had ze al heel vroeg aangegeven dat ze zich zorgen maakte over hoe de toegevoegde waarde van de accountant gepersifleerd werd in de maatschappij. Tegengas schrikte haar daarbij niet af en ging zij ook niet uit de weg, want Marie-Pauline is ervan overtuigd dat ieder individu het recht heeft zijn mening te mogen delen, waarbij ze zelf kiest voor een constructieve houding en respectvolle manier van vragen. Haar mening en benadering hebben gedurende haar carrière mensen weten te overtuigen. De resulterende kansen heeft zij aangegrepen en waargemaakt, waardoor ze snel carrière maakte. Volgens Marie-Pauline ligt de sleutel in jezelf trouw blijven want dat houdt je het langste vol en dan heb je de grootste impact.

Authenticiteit - Geen onderscheid tussen werk en privé
Als moeder van twee kinderen heeft Marie-Pauline te maken met veel vooroordelen, maar daar heeft ze zich nooit iets van aangetrokken. “Je hebt één leven en dat moet je invullen met de ingrediënten die je leuk vindt en blij maken”. Marie-Pauline heeft haar leven zodanig ingericht dat ze geen onderscheid maakt tussen werk en privé. Ze vult haar dag met activiteiten waar ze enthousiast over is. Dus wanneer ze ergens niet meer blij van wordt, dan pakt ze dat op en zoek ze naar oplossingen. Op deze manier heeft Marie-Pauline ‘ownership’ over haar leven en blijft ze dicht bij zichzelf. 

Authentieke mensen inspireren haar. In haar maatschappelijke nevenfuncties komt zij authentieke mensen tegen die voor kunst en cultuur leven. Ook treft Marie-Pauline authentieke mensen in de top van het bedrijfsleven, want “mensen die niet authentiek zijn, die komen er niet”.

Young professionals
De boodschap van Marie-Pauline voor de young professionals is: blijf dicht bij jezelf en werk hard, want dan heb je weinig te verliezen en is niets onmogelijk. 

Als laatste zou Marie-Pauline graag zien dat het onderscheid tussen ledenverenigingen en Young Professionals verdwijnt, omdat het één groep professionals is die elkaar iets wil leren. Elkaar blijven inspireren is cruciaal om te groeien.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie