John Bendermacher benoemd als board member ECIIA

23-10-2020

John Bendermacher, oud-voorzitter en erelid van IIA Nederland, is op 20 oktober 2020 voor de komende twee jaar benoemd in de board van ECIIA. Binnen deze rol zal hij zich op Europees niveau gaan inzetten voor de belangen van de internal auditor.

 

Gefeliciteerd met de benoeming. Hoe is dit gegaan?

“Hans Nieuwlands (directeur IIA Nederland) polste of ik interesse had, aangezien er vacatures waren in de ECIIA board. Ik was inmiddels één jaar zonder functie binnen het IIA nadat ik in 2018 afzwaaide als voorzitter van IIA Nederland en in juli 2019 als Executive Committee member voor IIA Global. Het werd dus wel weer tijd voor een vrijwilligersrol. Het lijkt me leuk om op Europees niveau iets te doen. Ik ben (ere)lid van IIA Nederland en groepslid van IIA Belgium via Euroclear, dus ik ben eigenlijk al een beetje een Europees lid.”

 

Voor deze rol word je genomineerd. Hoe voelt dat?

“Het voelt als een erebaan, omdat je én wordt voorgedragen én een groot aantal Europese landen (circa 34) mag vertegenwoordigen.”

 

Wat ga je doen als lid van de board van ECIIA?

“Ik heb binnenkort een gesprek met de voorzitter van ECIIA om te kijken welke specifieke aandachtspunten er zijn, maar ik hoop en verwacht dat ik op het gebied van advocacy aan de slag kan. In de praktijk zal dat neerkomen op het beïnvloeden van internationale governance-instituten, zoals de Europese Commissie, maar ook ECB, ESMA, EIOPA, EBA, EUROSAI en nog wat andere. Ik heb vergelijkbaar werkt verricht in Nederland als ook voor IIA Global. In Nederland hebben we een sterke positie opgebouwd en uiteindelijk de erkenning daarvoor gekregen in de corporate governance code. Dit hebben we gerealiseerd door heel consistent en aanhoudend onze boodschap te brengen bij alle belangrijke stakeholders. In de twee jaar dat ik in de Global Advocacy Committee zat, merkte ik dat er internationaal nog veel werk te doen is. Veel van de stakeholders zitten in Europa en daarom hoop ik in deze rol te kunnen bijdragen aan het versterken van de positie en rol van internal audit. De samenwerking met de Global Advocacy Committee en de initiatieven die vanuit IIA Global worden genomen, kunnen in mijn ogen ook nog verder worden verbeterd.”

 

IIA Nederland wenst je veel succes! Wat wordt je totale zittingstermijn?

“De eerste Boardmeeting waaraan ik deelneem, is medio december 2020. De benoeming is voor twee jaar, waarna je maximaal twee keer herbenoemd kunt worden.”
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie