19-09-2011
19-09-2011

Kamervragen over (on)afhankelijkheid hoogleraren accountancy

De Tweede Kamerleden Tanja Jadnanansing en Ronald Plasterk (beiden PvdA) hebben vragen gestuurd aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over hoogleraren accountancy die zich niet vrij in het maatschappelijk debat zouden kunnen bewegen vanwege hun partnerschap bij Big Four kantoren.

Eerder deze week berichtte Het Financieele Dagblad dat een op de drie hoogleraren accountancy een beroepsmatige handicap heeft. Zij zouden zich niet vrij kunnen bewegen in het maatschappelijk debat doordat ze naast het hoogleraarschap ook partner zijn bij een groot accountantskantoor. Jadnanansing en Plasterk willen van staatssecretaris Halbe Zijlstra weten of hij van mening is dat accountants, en zeker hoogleraren in dit vakgebied, zich moeten kunnen mengen in het maatschappelijk debat zonder hinder te ondervinden van hun betrekking. Ook vragen ze aan de staatssecretaris of hij het wenselijk acht dat veel hoogleraren accountancy tevens in dienst zijn van grote accountantskantoren.

Andere vragen die de staatssecretaris voorgeschoteld krijgt, zijn:

  • Deelt u de mening dat het zelfreinigend vermogen van een belangrijke sector als de accountancy slechts gewaarborgd is indien kritiek van binnenuit geleverd kan worden?
  • Deelt u de mening dat vermenging van toezicht- en publieke adviestaken in de accountancy meer dan in menige andere sector, een kwalijke zaak zou zijn?
  • Bent u van mening dat, rekening houdend met de wenselijkheid van enige wisselwerking tussen werkveld en academische wereld, er nog sprake is van een voldoende onafhankelijke accountancy als academisch vakgebied?
  • Bent u bereid om te onderzoeken in welke mate er sprake is van belangenverstrengeling tussen de hoogleraren en de accountantskantoren?
Peiling

Het FD hield de afgelopen dagen een peiling of een hoogleraar accountancy een bijbaan moet afwijzen. De uitslag van die peiling (419 stemmen) is als volgt:

  • Nee, brug tussen wetenschap en praktijk is juist waardevol (50%).
  • Ja, want partner groot kantoor kan niet vrijuit spreken (31%).
  • Ja, bijbaan tast goede naam en faam wetenschap aan (16%).
  • Nee, geen kans op belangenverstrengeling (3%).

Bron: accountancynieuws

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie