KPMG Conferentie: Technology enabled Internal Audit

24-03-2022

Hoe is het gesteld met de kennis en het toepassen van technologie en data-analyse? In diverse onderzoeken onder Internal Auditfuncties (IAF) geven respondenten aan hier mee bezig te zijn. Bij veel organisaties staat dit nog in de kinderschoenen en ligt de ambitie (veel) hoger. 

Nadat de oorspronkelijke eindejaarsconferentie van eind december 2021 door toen geldende coronamaatregelen niet kon doorgaan was het nu eindelijk zover. Ongeveer dertig Chief Audit Executives (CAE’s) en andere Internal Auditors met interesse in technologie en data-driven audits hadden zich verzameld in de conferentiezaal van KMPG om de inspirerende en leerzame presentaties aan te horen van topsprekers als Prof. dr. Edo Roos Lindgreen, Prof. dr. Sander Klous, Diego Ashruf, Ronald Koorn en Paul Hamaker. Dagvoorzitters waren Prof. dr. Philip Wallage en Huck Chuah. 

Ontwikkelingen van data en technologie op internal audit
Edo Roos Lindgreen, professor in Data science in auditing, beet de spits af op de conferentie met zijn presentatie over de impact van data en technologie op Internal Audit. In zijn presentatie lag de focus vooral op crises. Deze leiden tot regelgeving, wat uiteindelijk resulteert in werk voor Internal Auditors om te valideren of de implementatie conform de regelgeving is. Wat is/wordt de rol van de Internal Auditor? Welke rol spelen data en technologie? De hoeveelheid (extra) werk maakt data-driven/ system-driven audit onvermijdelijk. De tools en technieken worden steeds beter, maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Wat betekent dit voor CAE’s? Volgens Edo is het investeren in een team, mensen die het leuk vinden om zich in deze tools en technieken te verdiepen, enorm belangrijk. Tot slot, “de baan van Internal Auditor zal altijd blijven bestaan, want crisissen zullen altijd komen en gaan”. 

Toekomst van emerging technologies
Na de presentatie van Edo Roos Lindgreen, was het podium voor Sander Klous. Hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam en partner in Data & Analytics bij KPMG Advisory in Nederland.  

Hij gaf aan dat data science niet als wetenschap moet worden gezien maar een operationele activiteit, die interne auditors net als andere operationele activiteiten kunnen auditen door te kijken naar de risico’s en beheersmaatregelen. Daarbij is het ook goed om te kijken naar welke waarde data science genereert. Sander nam de deelnemers mee in de ontwikkeling van data science binnen organisaties van opportunity driven, centralized (Data office) naar het ontstaan van een Hub & Spoke. Het is de bedoeling dat de hub uiteindelijk een coördinerende rol bevat. Sander ziet vaak in de praktijk dat centralisatie niet goed wordt afgemaakt waardoor de stap naar Hub & Spoke lastiger wordt. Een centrale hub kan de Internal Auditor juist helpen in de meer technologie en data gedreven audit aanpak. Het is daarbij voor de interne audit functie (IAF) belangrijk om mensen met een juiste achtergrond en kennis in dienst te hebben. Verder legt hij de methodology voor het meten/auditen van een algoritme uit en welke uitdagingen daar aan vast zitten.

Tot slot nam Sander de deelnemers van de conferentie mee in de wereld van digital twins, de volgende hype na Big Data en AI. Een digital twin is een representatie van de ‘echte wereld’ en kan gedrag nabootsen als reactie op meerdere signalen. Digital Twins maken simulaties van multi-factor beslissingsprocessen mogelijk, rekening houdend met menselijke besluitvorming, financiële en andere risico- en operationele modellen en end-to-end processen (o.a. process mining) wat kansen biedt voor IAF’s. 

GRC-technologie in relatie tot internal Audit
Na de koffiepauze was het tijd voor Diego Ashruf, director bij KPMG IT Advisory de deelnemers van de conferentie meenam in de wereld van governance, risk en compliance (GRC) technologie.
Diego peilt op een interactieve manier en aan de hand van een aantal vragen de kennis over wat GRC betekent voor de Internal Auditors en wat de grootste uitdaging rond GRC is voor de auditors. De deelnemers in de zaal laten weten dat stakeholders veelal een beperkt begrip hebben van GRC, er veel (handmatige) beheersmaatregelen zijn en een geïntegreerde rapportage ontbreekt. Diego legt uit hoe een GRC-tool kan ondersteunen in je GRC-reis. Het begint met het leggen van de basis door het definiëren van GRC context leidende principes, reikwijdte en rollen & verantwoordelijkheden binnen je organisatie. Nadat de basis is neergelegd kunnen de vervolgstappen worden genomen voor het operationaliseren van het risk & control framework. Digitaliseer en centraliseer je controleschema in een GRC-platform is zijn advies. 

Volgens Diego is het belangrijk om af te stappen van Excel en te kiezen voor een GRC-tool, het liefst een ‘Cloud’ gebaseerde oplossing waar data analyse een geïntegreerd onderdeel van is en waar het platform vanaf ieder apparaat te benaderen is. Als organisatie hoef je natuurlijk niet meteen alles klaar hebben staan. Vanaf Excel kan je langzaam afbouwen en alles onder een paraplu krijgen. 

Vervolgens liet Diego aan de hand van een klantcasus zien hoe Sofy GRC (KPMG GRC tool) door internal auditors gebruikt kan worden.

Auditing van & met opkomende technologieën
Na de presentatie van Diego was het tijd voor de presentatie van Ronald Koorn, partner bij KPMG IT Advisory. Ronald nam de deelnemers mee in de wereld van nieuwe technologieën, waarvan er ontzettend veel van zijn bijgekomen en er komen er nog veel meer aan. Hij besprak hoe Internal Auditors de audit van opkomende technologieën kunnen aanpakken en ook welke opkomende technologieën al binnen het bereik van Interne Audit en kunnen worden gebruikt in de aanpak tijdens de dagelijkse werkzaamheden. 

Belangrijk voor de integratie van technologie in de dagelijkse werkzaamheden is dat een visie en roadmap is opgesteld voor de 3P’s: positioning, people and processes. Positioning richt zich daarbij ondermeer op de rol van IAFs op gebied van technologie en afstemming met stakeholders. People betreft het aantrekken, opleiden en behouden van auditors met het affiniteit voor technologie en data analyse. Zonder de juiste mensen en kennis over technologie in de audit kan de stap naar een Tech enabled IAF niet gemaakt worden. En ten slotte Process, welke zich richt op onder meer de intergratie van data analyse in de audit methodologie maar ook een analyse van de verschillende tools die interne auditors (kunnen) gebruiken bij het uitvoeren van een technology enabled internal audit. Een voorbeeld is een digitaal en interactieve rapportage.

Digitaliseringsreis van Global Audit Heineken 2015-2021

Na nog een korte pauze was het tijd voor de laatste spreker van de dag, Paul Hamaker, director Data Analytics Heineken. 

Paul vertelde in zijn presentatie over de reis die Global Audit Heineken heeft gemaakt op het gebied van digitalisering. “Technologie is overal, dus waarom niet binnen audit?”, begon Paul aan met zijn presentatie. De Global Audit afdeling van Heineken is een vooruitstrevende afdeling die gebruikt maakt van hun eigen GRC-tool. Volgens Paul is Excel nog steeds een van de meeste gebruikte GRC-tools ter wereld en kun je dat gebruiken voor data-analyse wanneer je dat graag wilt. “Het is geen innovatie zonder een drone” en “zonder mensen, geen innovatie” vervolgde hij zijn presentatie. Volgens Paul gaan nieuwe ontwikkelingen op gebied van Data Analytics niet vanzelf. 

Basis ingrediënten om meer met technologie binnen Global Audit te doen zijn volgens Paul: Gedeelde visie en doel (maakt het tastbaar), de juiste mensen in het team, een drumbeat en lef. 

Het is belangrijk om vanuit een visie en doel goed te weten wat je precies met de verkregen data wilt gaan doen, kortom een data gedreven mindset opbouwen. Data is een soort grondstof, daar begin je mee volgens Paul. Maak het vooral tastbaar. Vervolgens komt je team aan bod. Zorg dat je een team hebt waarin mensen de tijd en ruimte hebben om met technologie en data analyse te experimenteren (bijvoorbeeld Techy-Fridays) en zorg dat jij en je team het leuk vinden om met innovatie bezig te zijn.  Zorg er daarnaast voor dat iedereen continue herinnert wordt aan de integratie van technologie en data analysie in de dagelijkse werkzaamheden (drumbeat). En tot slot; lef! Ga het maar gewoon eens doen en proberen. 

Tot slot staat Paul stil bij crises. Een crisis kan je heel goed gebruiken om veranderingen toe te passen. Kijk maar een naar bijvoorbeeld tijdens COVID-19. Terwijl het in het verleden nog heel normaal was om audits uit te voeren op locatie, moest er ineens geanticipeerd worden op auditen op afstand. Een perfect moment om technologie in te zetten. 

Is jouw IAF al klaar voor de nieuwe realiteit? KPMG besteedt hier veel aandacht aan en heeft een whitepaper geschreven waarin zij de visie van KPMG op de toekomst van Interne Audit en technologie beschrijven. Zij geven achtergrondinformatie over de actuele en relevante onderwerpen om IAF’s te helpen de technologie, data-analyse en het digitale landschap van hun organisatie te begrijpen, te identificeren en te benutten, en bieden ook een routekaart voor het Technology-enabled Internal Audit-traject van de IAF om klaar te zijn voor de toekomst.

Een whitepaper die perfect aansluit op deze conferentie waarin technologie, data-analyse en nieuwe trends centraal stonden. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie