Leen Paape: 'Herdefinieer Corporate Governance'

11-09-2018

Prof. dr. Leen Paape: "Neem afscheid van de tirannie van aandeelhouderswaarde en kortetermijndenken. Het moet in onze economie niet alleen om winst draaien, maar ook om het creëren van duurzame waarde, voor iedereen. Het is tijd om onze blik te verruimen en corporate governance te herdefiniëren."

Paape is op 6 september 2018 aangesteld als hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit. Tijdens zijn oratie bij de aanvaarding van het ambt stelde hij dat de stabiliteit en toekomst van de samenleving in het geding komen door ons huidige corporate governance-systeem. Paape roept de samenleving op om de dominante logica te laten vallen en systeemdenken te introduceren. Ook roept hij op de lange termijn te definiëren en te zoeken naar manieren om de onderneming meer haar plaats in de samenleving te laten innemen en te streven naar duurzame waardecreatie.

De inaugurele rede van Paape is getiteld ‘Corporate governance: de oogkleppen van het paard en de blik van de adelaar. Waarom het belangrijk is het geheel te zien en niet alleen de losse delen’. In zijn rede roept hij ons allen op onze blik te verruimen en voortdurend te focussen op de toekomst. “We kunnen natuurlijk niet alles voorzien. Een systeem is adaptief en heeft een zelf organiserend vermogen. Echter, door voortdurend te focussen op de – duurzame - waardecreatie op de lange termijn, kunnen we beter inzicht krijgen in de noodzakelijke aanpassingen voor een betere balans.”

Download Corporate governance: de oogkleppen van het paard en de blik van de adelaar

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie