Lees Audit Magazine 1 2017 online

16-03-2017

IA versus EA: loodgieter versus timmerman?

De afgelopen jaren zijn er in auditland aardig wat interessante ontwikkelingen en felle discussies geweest. Accountants versus internal auditors, internal auditors versus interne accountants, AA’s versus RA’s, RO’s versus CIA’s, grote IAD’s versus eenpitters, et cetera. Reden genoeg voor een themanummer over de Externe Accountant versus de Internal Auditor.

De vraag is of die discussies op open wijze worden gevoerd of dat vooral de eigen, onwrikbare, standpunten worden verdedigd. Gaat het om objectief beschouwen of om partijpolitieke standpunten? Zijn hoor en wederhoor aanwezig en wordt de discussie op een fatsoenlijke manier gevoerd? Kijken we verder naar de mens, naar de professional, of gaat het alleen om de titel? En houden we het belang van de opdrachtgever van de audits wel in de gaten in plaats van alleen het eigenbelang van de beroepsgroep? Of doen we het voor onszelf?

We kunnen daarnaast natuurlijk uitgebreid de nadruk leggen op wat er allemaal nog niet is, we kunnen echter ook blij zijn met wat er allemaal wel is gerealiseerd de afgelopen decennia. Het vakgebied Internal Audit, en het onderwerp interne beheersing, staan in de volle breedte in de belangstelling van onze klanten en stakeholders. Moet onze missie niet zijn om onze klanten op een goede manier verder te helpen? Opbouwend in plaats van afkrakend. En zijn we dan geen ‘partners in control’ met alle eerdergenoemde beroepsgroepen? Zijn niet zowel de loodgieter als de timmerman belangrijke spelers bij de bouw en het onderhoud van een huis? Beiden hebben hun eigen specialiteit en tegelijkertijd kunnen beiden bepaalde zaken even goed. En beiden zijn nodig voor de bouw en het onderhoud van het huis. Als gelijkwaardige partners, die een is niet beter of belangrijker dan de ander.

Aangezien we niet in dienst zijn van een beroepsgroep, maar van een (klant)-organisatie, moeten we het belang van die laatste voorop stellen en kijken hoe we die, binnen de grenzen van de wet, beroepsregels en ethiek, optimaal van dienst kunnen zijn met onze kennis, kunde en vaardigheden. Samenwerking is dan essentieel. Laten we samen een mooi huis bouwen.

Lees Audit Magazine 1 2017 Externe Accountant versus de Internal Auditor online

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie