Lees Audit Magazine 3 - 2020 met thema Media

21-09-2020

VAN DE REDACTIE - MEDIA

Dit nummer van Audit Magazine heeft als thema ‘Media’. Media is het meervoud van medium en gaat over de wijzen waarop informatie kan worden overgebracht aan een publiek. Het medialandschap is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar er in het verleden alleen een publieke omroep was en later de commerciële omroepen ontstonden, is er nu de mogelijkheid om te communiceren via social media. Social media is de verzamelnaam voor alle onlineplatformen die interactie tussen de gebruikers mogelijk maken. Gebruikers op social media kunnen via verschillende kanalen met elkaar communiceren, foto’s en/of video’s publiceren, informatie met elkaar delen en discussiëren.

Het vraagt van organisaties een andere houding om goed te kunnen anticiperen op berichten vanuit de (social) media. Onderwerpen en/of organisaties worden sneller geframed. Het is lastig deze framing ongedaan te maken, ook al is de werkelijkheid nog zo anders. Daarnaast trekken op social media ‘trollenlegers’ rond die fake news over gevoelige onderwerpen op ons afschieten. Een goed voorbeeld hiervan is de informatievoorziening rondom de vliegtuigramp van de MH17. Het is voor het publiek lastig onderscheid te maken welk nieuws waar is en welk nieuws niet waar. Dat is een van de grote uitdagingen van de huidige tijd.

In dit nummer geven diverse auteurs en geïnterviewden hun visie op de media. We openen met een interview met Eric Smit van Follow the Money, een van de bekendste onderzoeksjournalisten in Nederland. Zijn missie is het donkere aan het licht te brengen en daarmee bij te dragen aan een goed functionerende democratie. Daarnaast deelt Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer van Rotterdam, zijn ervaringen met de media.

Tekent de verbreding van operational audit naar management control audit het einde van het vakgebied af? Of berust dit allemaal op één groot misverstand en moeten we deze ontwikkeling juist van harte toejuichen? In dit tweeluik kruist dr. Mark van Twist hierover de degens met Ron de Korte RA RE RO CIA en drs. Jan Otten. En u bent hiervan getuige.

Tot slot heeft de redactie voor u de meest populaire videobeldiensten met elkaar vergeleken.

Wij wensen u veel leesplezier toe en… blijf gezond.

De redactie van Audit Magazine

Naar Auditmagazine.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie