Lees Audit Magazine 4 - 2019 met het thema Criminaliteit

17-12-2019

Criminaliteit

Dit nummer van Audit Magazine heeft als thema ‘Criminaliteit’. Criminaliteit kan worden gedefinieerd als alles wat door een wettelijke bepaling als misdrijf strafbaar is gesteld. Criminaliteit komt in verschillende vormen voor, zoals fraude, diefstal, moord, stalken, vandalisme en vermogensdelicten. Iets wat wij in Nederland crimineel vinden kan in een ander land geaccepteerd worden. En andersom. In Nederland is bijvoorbeeld het gebruik van soft drugs niet strafbaar, in tegenstelling tot in veel andere landen.

Instanties die criminaliteit opsporen en bestraffen, gebruiken en combineren hiervoor (big) data vanuit verschillende bronnen. Een aantal instanties heeft de handen ineen geslagen om door middel van data zicht te krijgen op foute geldstromen. Hoe ze dit doen leest u in dit nummer.

In de relatie tussen criminaliteit en het auditvak ligt de focus meestal op frauderisico. Het daadwerkelijk onderzoeken van fraude wordt uitgevoerd door specialisten. Maar ook voor de internal auditor is er een rol weggelegd met betrekking tot het beheersen van frauderisico. De vraag is wat die rol is en hoe de internal auditor hier goed invulling aan kan geven. Is dat bijvoorbeeld door bij audits zelf werkzaamheden op het gebied van fraudedetectie uit te voeren? Of juist door te toetsen hoe specialisten hun werk doen?

Naast dit alles, dit keer ook een interview met het een aantal leden van het Toezichtsorgaan Kwaliteitstoetsing van het IIA. Dit orgaan houdt toezicht op de kwaliteitstoetsingen die in Nederland worden uitgevoerd op de internal auditfuncties.

Aan alles komt een eind, zo ook aan de rubriek De boekbespreking. Wij danken Renze Klamer en Esther van Liempt voor hun vele goede recensies. Ook onze columnist Mark van Twist willen wij danken voor zijn waardevolle inzichten de afgelopen twee jaar. Vanaf volgend jaar neemt Leen Paape het stokje van hem over. Tot slot verwelkomen wij twee nieuwe redactieleden: Jan-Gerard Hofland en Bram Bouwman. Wij wensen hen veel succes en plezier!

Wij wensen u veel leesplezier en fijne feestdagen! Tot in 2020!

De redactie van Audit Magazine

Heeft u Audit Magazine al ontvangen, bij u in de brievenbus of op de auditafdeling? Zo niet, om het volgende gedrukte exemplaar gratis te ontvangen, dient u een vinkje te zetten in uw ledenprofiel. Online lezen kan natuurlijk altijd!

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie