15-03-2016
15-03-2016

Lees nu Audit Magazine 1 2016 online

Het eerste nummer van Audit Magazine in 2016 staat in het teken van data. Een onderwerp dat in toenemende mate in de zeer warme belangstelling staat van commerciële partijen als marketeers, kredietbeoordelaars en verzekeraars, overheid en toezichthouders. En aan dit rijtje kunnen we internal auditors moeiteloos toevoegen.

Zijn data ook voor internal auditors het nieuwe goud? Welke kansen biedt het gebruikmaken van data auditors, wat kunnen we met data-analyse en hoe kunnen we in ons werk het toe-nemende belang van data nog beter tot zijn recht laten komen? In dit nummer wordt in verschillende artikelen ingegaan op deze vragen. Bieden data niet zozeer kansen maar vormt het toenemende belang vooral een bedreiging voor onze beroepsgroep? Maakt de geautomatiseerde verwerking van data ons beroep straks misschien wel overbodig? Uit de antwoorden op de stellingen blijkt dat we ons hierover nog niet al te veel zorgen maken!

Er kleven overduidelijk risico’s aan het opslaan van gegevens en het gebruik van data. De media berichten met grote regelmaat dat er sites gehackt zijn en gegevens van klanten of gebruikers ‘op straat liggen’. De lijst met incidenten van de afgelopen jaren is ellenlang. Dit roept de vraag op of we ons voldoende bewust zijn van deze risico’s en van alle privacyregels. Wat kunnen we als auditors doen om de privacy te waarborgen binnen onze organisaties? Dat de zorg voor de privacy van persoonsgegevens een achilleshiel is, blijkt wel uit het interview met Jacob Kohnstamm van de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College bescherming persoonsgegevens).

Daarnaast vindt u in deze editie onder meer:

  • Belangrijke ontwikkelingen in de pricavywetgeving. De meldplicht datalekken – sinds dit jaar van kracht – wil een bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen, aldus Piet Goeyenbier (ADR).
  • De internal auditor op de bijrijdersstoel bij complexe ICT-projecten. Waarom mensen wel of niet geneigd zijn om te luisteren naar risicowaarschuwingen van de internal auditor, legt Arno Nuijten (ESAA) uit.
  • De uitdagingen van cybersecurity. Een gesprek met Ronald Prins (Fox-IT) over cybersecurity, ‘internet of things’ en ‘red teaming’. En tips voor de internal auditor.
  • De evolutie van project auditing. Sam Huibers (Heineken) en Jeroen Bolluijt (Brooke Institute) over de oorzaken van het mislukken van projecten en wat de internal auditor daaraan kan doen.

Benieuwd naar deze verhalen? Lees nu AM 1 2016 op uw computer, telefoon of tablet.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie