Lieke Franken-Pullen winnaar Internal Audit Scriptie Award 2019

17-06-2019

Tijdens het jaarlijkse congres van het Instituut van Internal Auditors Nederland is op donderdag 13 juni de Internal Audit Scriptie Award uitgereikt aan winnares Lieke Franken-Pullen. Zij heeft met een experiment onder ruim tweehonderd auditors laten zien dat het oordeel van auditors daadwerkelijk beïnvloed wordt door gender. 'Deze scriptie heeft de hoogste score op onderwerpkeuze, originaliteit en wetenschappelijke onderbouwing.' aldus de jury.

Een leuk detail als we het toch over gender bias hebben: Men denkt bij internal auditors vaak aan mannen-in-pak. Echter, niet alleen zijn de genomineerden dit jaar allemaal vrouw, bovendien zijn er twee zwanger en is de derde nog met zwangerschapsverlof. De uitreiking was daarnaast ook nog speciaal omdat de winnares vanwege vakantie alleen op het grote scherm te zien was.

Franken-Pullen: "Ik hoop dat dit referaat leidt tot meer aandacht en bewustwording over de rol van gender, zeker nu blijkt dat het oordeel van auditors daadwerkelijk beïnvloed wordt door gender. Er zijn twee effecten zichtbaar. Allereerst zie je dat auditors auditees van hetzelfde gender positiever beoordelen dan auditees van een ander gender. Auditors handelen dus (bewust of onbewust) vanuit een ‘eigen gender eerst’ gedachte. Ten tweede geldt dat je bij mannelijke auditors ziet dat ze vrouwelijke auditees negatiever beoordelen dan mannelijke auditees. Andersom zie je dit niet.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat kennis en attitude geen verklaring zijn voor het effect van gender op oordeelsvorming. Het oordeel over vaardigheden is dat wel. Dit verklaart echter maar een deel van het effect. Er zijn zeer waarschijnlijk ook andere – niet onderzochte – factoren die hier een rol spelen. Voor de beroepsgroep is het relevant dat nader onderzoek wordt gedaan naar verschillende mogelijke interventies en het effect daarvan. Objectiviteit bij auditors lijkt niet haalbaar, maar is wel nastrevenswaardig."

Jury: “Wat opviel was dat we als juryleden grotendeels vergelijkbare aandachtspunten hadden bij de scripties, maar dat onze waardering soms verschillend was. Met dat startpunt hebben we op basis van een vooraf vastgesteld kader en proces (dit keer met een dappere poging agile elementen toe te voegen en ons terdege bewust van een mogelijke bevestigingsbias en gender bias) een stevige discussie gevoerd. Dit proces leidde uiteindelijk tot Lieke als winnaar. Zij heeft de hoogste score gekregen op onderwerpkeuze, originaliteit en wetenschappelijke onderbouwing. Bovendien is als motivatie genoemd dat het een dappere onderwerpkeuze betrof en dat de uitwerking gedegen was.”

Bekijk alle genomineerden, hun complete scriptie en hun samenvatting op YouTube in het artikel Genomineerden Internal Audit Scriptie Award 2019.

De drie genomineerden zijn voorgedragen door de post-master opleiding Internal Auditing en Advisory van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Executive Internal Audit Programme van de Universiteit van Amsterdam. Een deskundige jury heeft de scripties beoordeeld. De jury bestaat uit Jan Driessen (PwC), Jeannette de Haan-Stoelwinder (JES Consulting), Laszlo Nagy (Improven) en Arjen van Nes (ExpertLab). De jury heeft de scripties beoordeeld op relevantie voor het vakgebied, innovativiteit, praktische toepasbaarheid, originaliteit en wetenschappelijke kwaliteit.

Over de Internal Audit Scriptie Award
De Stichting Verenigde Register Operational Auditors (SVRO) van IIA Nederland heeft met de Internal Audit Scriptie Award tot doel de ontwikkeling van het vakgebied van internal auditing te stimuleren onder de deelnemers van de post-masteropleidingen in Nederland. Scriptanten die met hun relevante en originele scripties bijdragen aan praktisch toepasbare innovaties met een wetenschappelijk kwalitatieve basis, kunnen voor een nominatie in aanmerking komen. Met het uitreiken van de Internal Audit Scriptie Award gaat IIA Nederland verder met het ondersteunen, ontwikkelen en promoten van het beroep en vak internal audit in Nederland.


Elisabeth Beelaerts Fotografie


Later ingeplande live uitreiking. vlnr Beate Numan (bestuur IIA Nederland), winnares Lieke Franken-Pullen, Ronald Jansen (voorzitter SVRO)

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie