MAB: Internal Audit: Van compliance naar performance audit?

05-05-2020

Door Hans Strikwerda

Video: Hans Strikwerda over de IAF als bondgenoot van de RvC

Gelet op ontwikkelingen in de aard van ondernemingen, in het bijzonder de steeds belangrijkere rol van immateriële activa en informatie, groeit er een vraag naar het ex-ante beoordelen van strategie, bestuur en bedrijfsvoering, ex-post beoordelingen schieten te kort. Daarmee moet de functie van internal audit niet door de bril van de eigen functie proberen te kijken naar wat er van de internal auditor zal worden gevraagd, maar door de brillen van de maatschappelijke vraag en die van de veranderende aard van de onderneming en de veranderende aard van activa. De traditionele kennis voor de auditfunctie is dan niet meer voldoende. Ook de internal auditor zal zich meer en bredere kennis eigen moeten maken om nieuwe situaties op een juiste wijze te toetsen.

Hoe zal de functie van internal auditor zich de komende jaren moeten ontwikkelen om van betekenis te zijn en relevant te blijven? Moet internal audit reflecteren op manifest maatschappelijke vragen naar risicomanagement, compliance en integriteit of moet internal audit reflecteren op de diepere maatschappelijke behoefte aan assurance en vertrouwen in bestuurders en in ondernemingen en instellingen? Wat worden de onderwerpen van internal audit? Verbreedt de functie zich van compliance audit naar performance audit?

Om deze vragen te beantwoorden worden eerst in paragraaf 2 drie perspectieven uiteengezet vanuit welke deze vragen benaderd zouden kunnen worden: het perspectief van het vakgebied internal audit zelf, het perspectief van de theory of the firm en het perspectief van ondernemingsbestuur. De strekking van deze paragraaf is, wil de internal audit geprepareerd zijn op de toekomst, deze door de bril van de new theory of the firm naar zijn functie en bijdragen zal moeten kijken. Omdat in de vraagstelling van het artikel performance wordt genoemd, wordt in paragraaf 3 een verduidelijking van de aard van performance management gegeven met als strekking dat performance management een ex-ante component kent, meer omvat dan financiële performance en dat het resource allocation process hierin een centrale rol speelt, met de nodige implicaties voor de onderwerpen van internal audit. In paragraaf 4 worden de implicaties van de paragrafen 2 en 3 voor de door de internal auditor benodigde vakkennis uiteengezet. In een heel korte paragraaf 5 wordt uitgelegd dat de toegevoegde waarde van de internal audit ook is om in de mist van vernieuwingen in organisaties betrokkenen te helpen de koers helder te houden in een wereld van conflicterende eisen. In de laatste paragraaf, paragraaf 6. wordt een conclusie geformuleerd, niet alleen op de vraagstelling van het artikel, maar wordt de functie van de internal auditor ook in een breder maatschappelijk perspectief geplaatst. Immers uiteindelijk vormt een maatschappelijke vraag de legitimiteit van de functie van internal auditor, niet alleen of deze met de juiste operationele vraagstukken bezig is.

Read the full article at MAB-online

Download as a pdf

Dit artikel is relevant voor bestuurders, met oog op welke ontwikkeling zij voor hun internal auditors moeten organiseren. Voor commissarissen om in te zien wat juiste vragen zijn voor de internal auditfunctie vanuit de raad van commissarissen en voor internal auditors om een koers te bepalen hoe en wat in zichzelf te investeren met het oog op hun toekomst.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie