Mensenwerk: gedragseffecten in de auditprofessie

10-07-2018

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Post-Master opleiding Internal Auditing & Advisory van de Erasmus Universiteit Rotterdam, genoten op vrijdag 29 juni 2018 zo’n 300 geïnteresseerden van het symposium “Mensenwerk: over gedragseffecten in de auditprofessie”.

Onder leiding van dagvoorzitter prof.dr. Mark van Twist, wetenschappelijk directeur van de opleiding Internal Auditing & Advisory, gaven alle sprekers een boeiende verhandeling over de menselijke aspecten in en van het internal audit vakgebied.

  • Prof.dr. Henriëtte Prast deed de aftrap onder de titel “Slechte audit, geen slechte auditor: over de psychologie van oordeelsvorming en gedrag”. Met enkele treffende wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden maakte zij duidelijk dat rationeel gedrag betrekkelijk is.
  • Vervolgens was het de beurt aan prof.dr. Kirsten Rohde, bijzonder hoogleraar Gedragseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij had de aansprekende titel “Nu even niet”: Over het uitstelgedrag van de mens en hoe nudging daarbij kan helpen”.
  • Jolanda Breedveld, zakelijk directeur en programma manager van de ESAA, verluchtigde de bijeenkomst met een presentatie over de oprichting van de opleiding onder leiding van Arie Molenkamp. Verder toonde zij een drietal filmpjes waarin initiatiefnemers en hoofddocenten van de opleiding (Ron de Korte, Leen Paape, Arco van der Ven en Jan Otten) over het verleden, het heden en de toekomst van de opleiding spraken.
  • Prof.dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar Forensic accounting aan de Nyenrode Business universiteit, titelde zijn presentatie: “Gevraagd: streetfighters in de Auditpraktijk”. Hij hield een bevlogen betoog over het lef dat internal auditors zouden moeten tonen, net als zijn held Jack Nicholson in One Flew over Cuckoo’s Nest.
  • De afsluiting werd verzorgd door John Bendermacher RA CIA, Chief Audit Executive van ABN AMRO en Vice Chair Professional Practices in de Executive Committee van IIA Global. Hij reflecteerde vanuit zijn eigen ervaring op het auditen van cultuur en gedrag en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Alle aanwezigen ontvingen een symposiumbundel waarin scripties zijn verzameld over cultuur, gedrag, soft controls: kortom over mensenwerk, die in de afgelopen 25 jaar binnen de opleiding geschreven zijn.

Het symposium bleek zeer geslaagd: niet alleen leerzaam maar ook heel feestelijk. De borrel na afloop bezegelde deze mooie zonnige dag en mijlpaal voor de Rotterdamse RO opleiding!

IIA feliciteert ESAA met het 25-jarig bestaan van de Post-Master RO-opleiding in Rotterdam!

In Audit Magazine 3, die uitkomt op 21 september 2018, kunt u een uitgebreidere verhandeling vinden over dit symposium.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie