Nationale Compliance Award 2016 naar Huis voor Klokkenluiders

15-02-2017

Op vrijdag 27 januari 2017 ontving het Huis voor klokkenluiders de Compliance Award 2016, uit handen van prof. dr. Sylvie Bleker-van Eyk, winnaar van de Compliance Award 2015.

Het Huis voor klokkenluiders heeft de Award toegekend gekregen, nadat zij én van de jury van de Compliance Award-verkiezing én van het publiek de meeste stemmen heeft ontvangen.

Motivatie van de jury
“Het Huis voor klokkenluiders is een belangrijk en uniek instituut wat in geen enkel ander land op dergelijke wijze bestaat. Nederland lijkt daarmee voorloper te zijn waar het gaat om het beschermen van klokkenluiders. Zoals ook de nominatie aangeeft, is het Huis voor klokkenluiders daarbij een hoopvolle ontwikkeling ter versterking van compliance, maar ook van de integriteit in zowel de publieke als private sector.

Hoewel de effectiviteit van het Huis voor klokkenluiders nog niet volledig in kaart te brengen is, zien wij deze ‘hoopvolle ontwikkeling’ als voldoende argument om de Nationale Compliance Award bij wijze van aanmoediging aan het Huis voor klokkenluiders toe te wijzen.

De jury is daarnaast onder de indruk van het aantal meldingen van misstanden wat inmiddels door het Huis voor klokkenluiders is ontvangen. ‘Laat deze prijs daarbij ook een aanmoediging zijn voor hen die misstanden ervaren, om deze bespreekbaar te maken en zich tot het Huis voor klokkenluiders te wenden wanneer zij binnen de organisatie niet worden gehoord’.”

Nationale Compliance Award
Het Nederlands Compliance Instituut kent jaarlijks (sinds 2004) de Nationale Compliance Award toe aan de persoon of de instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance en de professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder.

In de circa 25 jaren dat compliance in Nederland in organisaties is verankerd, is het uitgegroeid tot een volwassen vakgebied waarin specialisten vanuit verschillende disciplines werkzaam zijn. In verschillende sectoren is compliance een belangrijk onderdeel geworden van de organisatie en is veelal ingebed op grond van wettelijke verplichtingen.

Bron: Nederlands Compliance Instituut

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie