Nederlands Internal Audit Ambition Model gaat internationaal

04-10-2018

Op 4 oktober presenteerde de taskforce IA AM namens IIA Nederland en NBA-LIO de nieuwe versie van het Internal Audit Ambition Model op het European Conference for Super Internal Auditors in Madrid. Het IA AM is al een game changer voor internal audit in Nederland en nu gaat het model tevens internationaal. De beroepsverenigingen willen hiermee een verdere professionalisering van het beroep stimuleren door het delen van ervaringen en good practices.

Met het Internal Audit Ambition Model kunnen internal auditors niet alleen het huidige kwaliteitsniveau van hun internal auditfunctie (IAF) visualiseren, maar ook hun ambitieniveau bepalen om de IAF verder te professionaliseren. Het model wordt sinds kort actief betrokken bij de uitvoering van kwaliteitstoetsingen en geeft een mooie kapstok bij de opleidingen over internal audit.

De beroepsverenigingen willen alle internal auditors  - nu ook wereldwijd - inspireren en aansporen het IA AM toe te passen. Het model kan op basis van zes thema’s, onder andere Professional Practices, Accountability en People Management, gebruikt worden als self-assessment tool, als roadmap om de ambities van de IAF te realiseren en als communicatiemiddel naar stakeholders.

Global IIA Chairman Nouhiro Mouri nam het eerste exemplaar van het Internal Audit Ambition Model in ontvangst. Hij stelt het Nederlandse initiatief zeer op prijs en zegt dat het IA AM heel goed past in het mondiale 'conformance project' dat het gebruik van de IIA Standaarden promoot. Mouri-san gaat het model ook zeker gebruiken vanuit zijn rol als CAE van AIG Insurance Group.

In 2016 was de lancering van het IA AM in Nederland. Op basis van feedback heeft de taskforce een verdere professionalisering doorgevoerd. Daarbij zijn de ontwikkelingen in het vakgebied meegenomen en is het model verrijkt met good practices. Na de internationale lancering van het vernieuwde IA AM in Madrid, zal het model ook gepresenteerd worden op het congres van IIA België op 25 oktober en op 29 oktober worden besproken met de European External Quality Assessment Task Force.

Meer informatie over het model vindt u op:
https://www.iia.nl/kwaliteit/ambition-model.


Vlnr Hans Nieuwlands, Nouhiro Mouri, Maureen Vermeij-de Vries, Els Heesakkers


Vlnr Marieta Vermulm, Joko Tenthof van Noorden, Els Heesakkers, Maureen Vermeij-de Vries

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie