Nederlands Internal Audit Ambition Model naar de USA

16-07-2019

Met de wereldwijde lancering van het Internal Audit Ambition Model (IAAM) in de USA hebben we weer een nieuwe mijlpaal bereikt. Deze week was de internationale IIA Global Conference in Californië. Een event met meer dan 2500 deelnemers uit meer dan 100 landen. Op zondag 7 juli was er voor de deelnemers de mogelijkheid om te kiezen uit vier workshops. Namens IIA Nederland hebben Els Heesakkers en Maureen Vermeij eerst een korte toelichting gegeven over de totstandkoming van het IAAM en vervolgens het model in meer detail uitgelegd. Daarna konden de deelnemers actief aan de slag met het model.

Hoogtepunt van de workshop was de demoversie van de online IAAM tool, waar de afgelopen maanden door software ontwikkelaar Dynasec hard aan gewerkt is. Zo kreeg dit selecte gezelschap als eerste de kans om de mogelijkheden van de nieuwe tool te ontdekken. (Alle overige deelnemers moeten nog even geduld hebben totdat de pilot volledig is afgerond!) Deelnemers zonder laptop konden uiteraard op papier het model invullen voor hun eigen internal auditfunctie (IAF) om met een spiderdiagram in de hand naar huis te gaan en de dialoog binnen hun organisatie verder voort te zetten.

Aan de acht ronde tafels ontstond gedurende de workshop een mooie interactie. De deelnemers gingen in gesprek over de ontwikkelingen bij hun eigen IAF. Het feit dat een aantal IAF’s nog niet helemaal bleken te voldoen aan de IPPF was voor sommigen een eyeopener. De online tool maakt de mapping naar de IPPF Standaarden inzichtelijk. Hiervoor is ook een rapportage ontwikkeld. Daarnaast kregen de deelnemers de mogelijkheid om per topic te registreren welke acties benodigd zijn om tenminste te voldoen aan de Standaarden of een hogere ambitie weg te zetten. Naast het invullen van het self assessment kregen de deelnemers tevens praktische handvaten aangereikt hoe het IAAM kan worden gebruikt in de communicatie met ‘The Board’.

We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen van de deelnemers en hebben bovendien in de vorm van speeddates het model aan nog meer congresbezoekers uitgelegd. Ook IIA Nederland directeur Hans Nieuwland heeft veel werk verzet en hoofden van IIA chapters die nog niet aangesloten zijn warm gekregen om de demotool te gebruiken. Global IIA Chairman IIA Naohiro Mouri bedankte IIA Nederland voor de ontwikkeling van het IAAM ter ondersteuning van zijn thema “Elevating the Standards”. Het waren drie intensieve dagen met fantastische resultaten. We are a game changer! Uiteraard hoort u het meteen wanneer de online tool van het Internal Audit Ambition Model voor iedereen beschikbaar is!

Over het Internal Audit Ambition Model
Het IAAM is het resultaat van de inspanningen van een gezamenlijke taskforce, opgezet door IIA Nederland en NBA LIO. Met het model kunnen internal auditors niet alleen het huidige kwaliteitsniveau van hun internal auditfunctie visualiseren, maar ook hun ambitieniveau bepalen om de IAF verder te professionaliseren. Meer informatie vindt u op: https://www.iia.nl/kwaliteit/ambition-model

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie