01-09-2010
01-09-2010

NIVRA: rapportage AFM is suggestief

De kritiek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de accountantscontroles van de vier grote accountantskantoren is suggestief. Dat stelt het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, in een eerste reactie op een rapport van de AFM over de kwaliteit van controles van jaarrekeningen over 2008.

“De suggestie die in het rapport van de AFM gewekt wordt is dat zestig procent van de accountantsverklaringen in Nederland ten onrechte wordt afgegeven. Maar in geen van de gevallen is een accountantsverklaring ten onrechte verstrekt. Die suggestie is daarmee onjuist en dat dient niet het maatschappelijk belang”, aldus NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers. “Het NIVRA staat voor de kwaliteit van de accountantscontrole. Als de AFM in individuele gevallen feitelijke onderbouwing heeft om maatregelen tegen accountants te nemen, dan ondersteunen wij dat van harte. Sterker nog, dan hadden ze wat ons betreft die maatregelen al genomen moeten hebben. Maar hun rapport spreekt alleen over het voornemen om dat te doen. Dat is voorbarig.”

Uit het rapport van de AFM blijkt niet dat bij twee van de vier betrokken accountantskantoren de rapportage nog ter discussie staat. NIVRA-voorzitter Dekkers: “Het NIVRA benadrukt in diverse uitingen al enige tijd het belang van professionele scepsis bij accountants. Dat gaat verder dan alleen een juiste dossiervorming. Daarnaast heeft het NIVRA na een eerdere rapportage van de AFM indringende gesprekken gevoerd met de besturen van de vier betrokken kantoren. Ook hebben wij de AFM uitgenodigd om haar bevindingen dit najaar toe te komen lichten tijdens de komende Accountantsdag.”

Het rapport van de AFM heeft betrekking op controles van jaarrekeningen over 2008. Inmiddels zijn door de kantoren de controles over 2009 afgerond en wordt gewerkt aan controles over 2010.

(bron: Nivra)
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie