16-04-2015
16-04-2015

Onderzoek naar gedrag en cultuur

De Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA) organiseert op dinsdag 12 mei 2015 een bijeenkomst met prof. dr. Mark van Twist, drs. Barbara Goezinne en drs. Moritz Römer als sprekers over het thema: Onderzoek naar gedrag en cultuur.

Barbara Goezinne (onderzoeksdirecteur Algemene Rekenkamer) en Moritz Römer (Toezichthouder
bij De Nederlandse Bank) spreken over: Dilemma’s, uitdagingen en kansen voor een auditor door
menselijk gedrag en complexe culturen in organisaties.

De wereld verandert. Systemen en processen verliezen hun kracht. Gedrag en cultuur komen steeds centraler te staan. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het onderzoek van de auditor? Verhalen uit de onderzoekspraktijken bij twee klassieke (toezichts- en onderzoeks) instituten als De Nederlandse Bank en de Algemene Rekenkamer.

Mark van Twist (hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van de Internal Auditing & Advisory opleiding van ESAA) levert een bijdrage over: Moreel kompas als misleidende metafoor.

Als zich incidenten voordoen in het openbaar bestuur, richt de aandacht zich op de bestuurders en wordt hen het missen van een moreel kompas verweten. Door deze bestuurders weg te sturen en de aandacht te vestigen op ethisch besef, lijkt het probleem opgelost. Daarmee wordt echter voorbijgegaan aan de regels en richtlijnen zelf die perversiteit kunnen aanwakkeren. Naast bestuurders zouden we ook degenen die deze systemen ontwerpen en (onder andere via audits) in stand houden, moeten aanspreken op een tragiek van goede bedoelingen.

Programma: dinsdag 12 mei 15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.30)
Locatie: Centrum van Den Haag (de exacte locatie wordt in de bevestigingsmail bekend gemaakt)
PE-uren: 2.

Er zijn geen kosten voor: studenten, medewerkers en alumni ESAA, (oud)curatoriumleden en degenen die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties. Overige deelnemers € 150, -.

U kunt zich tot vrijdag 8 mei 2015 aanmelden via www.esaa.nl/aanmeldingpe. Meer informatie vindt u op onze website.
Na uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en een mail met de locatie e.d.

Contact:
Kirsten Dingemanse | dingemanse@ese.eur.nl | 010-4082217

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie