06-11-2015
06-11-2015

Paul Koster: "Er mag niets meer misgaan"

Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van het IIA op 5 november jongstleden gaf Paul Koster, Chief Executive van de VEB, een boeiende presentatie over de belangrijke rol die internal audit kan vervullen in organisaties.

Koster citeert onder andere de openingszin uit Charles Dickens' Tales of Two Cities: "It was the best of times but also the worst of times". Dit laatste geldt ook voor de Internal Audit Functie (IAF) als deze zijn rol niet invult. Als voorbeeld haalt Koster het schandaal aan bij Volkswagen. Veel concurrenten hadden al aangegeven dat het onmogelijk was om motoren met een dergelijke lage uitstoot te produceren. Behalve het bestuur van Volkswagen had ook de IAF dit signaal kunnen oppakken om dit bespreekbaar te maken en nader onderzoek te doen. Koster vraagt zich af of dit gebeurd is.

De VEB verbaast zich over het feit dat er weinig wordt doorgevraagd. Auditors moeten ook lering trekken uit de antwoorden die ze krijgen. Ze moeten daarbij korte antwoorden verlangen op de vragen die ze stellen. Omslachtige antwoorden kunnen 'red flags' zijn. Stilte des te meer.

De IAF's staan voor lastige tijden. Organisaties kunnen zich niet permitteren dat er iets misgaat, in het bijzonder bij een IPO. Dit betekent dat de Chief Audit Executive de macht en het lef moet hebben om kritische vragen te stellen.

Wij bedanken Paul hartelijk voor deze belangrijke bijdrage vanuit het perspectief van een van de mogelijke stakeholders, te weten de beleggers.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie