23-06-2010
23-06-2010

Prijswinnaars Arie Molenkamp Award

Tijdens het IIA Congres 2010 in Rotterdam zijn de winnaars van de Arie Molenkamp Award bekend gemaakt.
Ditmaal betrof het een referaat dat door twee personen is geschreven: Edwin Hummel en Luciënne Saraber

Het onderwerp van de scriptie is: De beïnvloeding van het oordeel van de auditor; een onderzoek vanuit psychologische aspecten.

Arie Molenkamp lichtte het belang van het onderzoek als volgt toe:
De onderzoekers doen met de keuze van hun onderwerp, naar het oordeel van de jury, een appél op onze professie door aandacht te vragen voor de psychologische aspecten van de oordeelsvorming. De vooronderstelling daarbij is, dat ons “product”, het uitspreken van het oordeel, een gedragswetenschappelijke insteek behoeft. De beide auteurs hebben dan ook onderzocht in welke mate psychologische aspecten de oordeelsvorming van de auditor beïnvloeden.
De kwantitatief empirische analyse die beide onderzoekers, met behulp van experimenten en op basis van een uitgebreide literatuurstudie, hebben uitgevoerd laat zien dat internal auditors bij hun oordeelsvorming in hoge mate worden beïnvloed door situationeel bepaalde factoren. Statistische analyse maakt duidelijk dat verschillende mechanismen van invloed zijn op de kwaliteit van waarneming, van analyse en van besluitvorming door internal auditors.Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie