04-04-2012
04-04-2012

Publicatie Samenwerking tussen Operational- en IT-auditor

De Publicatie Samenwerking tussen Operational- en IT-auditor is beschikbaar. De publicatie is vanaf heden voor IIA-leden te downloaden en als hard-copy te bestellen. Inhoud

De Operational- en de IT-auditor kunnen elkaar goed aanvullen bij het realiseren en/of auditen van de governance in een organisatie. De operational auditor is meer deskundig op gebieden als soft controls, efficiency en effectiviteit. De deskundigheden van de IT-auditor liggen uiteraard meer op het terrein van de informatietechnologie en de daarbij behorende criteria integriteit, beschikbaarheid en exclusiviteit.

Deze praktijkhandreiking Samenwerking tussen Operational- en IT-auditor heeft tot doel de afstand tussen beide specialismen te onderzoeken, te verkleinen en daarmee de samenwerking te bevorderen. De aspecten bij samenwerking worden vanuit de volgende vier invalshoeken belicht:

  • Er wordt ingegaan op de overeenkomsten en verschillen tussen de beide disciplines vanuit de regelgeving en de standaardwerken op het gebied van Operational- en IT- auditing.
  • Vanuit een onderzoek, waarbij het zwaartepunt op praktijkonderzoek ligt, worden de overeenkomsten en verschillen met betrekking tot de gedragsaspecten belicht.
  •  De daadwerkelijke samenwerking tussen de beide auditdisciplines wordt belicht vanuit een stappenplan dat gebaseerd is op integrated auditing.
  • Vervolgens kunnen de Operational- en IT-auditors gezamenlijk aan de slag gaan met de 22 referentiekaarten waarin in totaal enkele tientallen mb’s aan concrete good practices zijn opgenomen voor de beheersing van de volgende vijf gebieden organisatie, risico's en projecten, processen, informatievoorziening en de beveiliging van de informatievoorziening.
Klik hier voor meer informatie en downloaden of bestellen van de publicatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie